Facebook Takip edebilirsiniz

15 Haziran 2011 Çarşamba

HİBE VE YARDIMLARIN MUHASEBE KAYDI


        




Hİbelerİn ve karşIlIksIz yardImlarIn muhasebeleştİrİlmesİ HANGİ HESAPTA YAPILACAKTIR. aLINAN BU PARALAR VERGİ MATRAHINA DAHİL MİDİR?





Örneğin İzmir KalkInma AjansI tarafından makine destek kapsamından dolayı hibe edilen para ile TÜBİTAK tarafından Ar-Ge harcamaları için verilen karşılıksız yardımlardan faydalandığımızı varsayar isek;



Bilindiği üzere, tek düzen muhasebe sisteminin uygulanmasına ilişkin açıklamalar, 26/12/1992 tarih ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve daha sonra bu konuda yayımlanan diğer tebliğlerde yapılmış bulunmaktadır.



Buna göre, "602 Diğer Gelirler" hesabı; işletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme vb. hasılat kalemlerinin izlendiği hesaptır.



Diğer taraftan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 Nolu Tebliğinin 10.2.9.2.4 numaralı bölümünde, bu mevzuat çerçevesinde hibe şeklinde sağlanan destek tutarları ile diğer kurumlardan bu mahiyette sağlanacak her türlü destek tutarları, ticari kazancın bir unsuru olarak kazanca dahil edilecektir hükmüne yer verilmiştir.



Buna göre, İzmir KalkInma AjansI tarafından hibe edilen söz konusu para ile TÜBİTAK tarafından Ar-Ge harcamaları için verilen karşılıksız yardımların "602 Diğer Gelirler" hesabında izlenmesi ve vergi matrahına da dahil edilmesi (bağış ve yardım olması nedeniyle herhangi bir istisna söz konusu değildir.) gerekmektedir.
egegorus.com




twitter.com/vergivekanunla
http://vergikanunhaberleri.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi