Facebook Takip edebilirsiniz

19 Aralık 2011 Pazartesi

Kredi kartlarında yeni düzenleme

 

Kredi kartlarında yeni düzenleme


 

Başbakan Yardımcısı Sn. Babacan geçen hafta "Kredi kartlarında tek limit uygulaması istiyoruz.Alt yapı çalışmaları zaman alacak.Ancak konuyu BDDK'a ilettik" dedi.

Kredi kartı bir ödeme aracı iken, piyasa şartlarında  "taksitli borçlanma" aracına dönüştü. Bir anlamda sıkıntıya düşenlere, ihtiyaç kredisi desteği veriyor.

Gerçekte kredi kartı, piyasadaki  kötü uygulamaların sigortası oluyor.

Sıkıntıya düşen küçük üretici, kredi kartından yararlanarak, yüksek faiz ile nakit para bulma derdinden kurtuluyor. Vadeli alımlarda yüksek faiz ödemekten kurtuluyor.

Kişisel kredi kartı ile KOBİ'sinin  ihtiyaçlarını, banka faizi ile ve taksitli olarak temin eden çok sayıda girişimci var.

Acaba kredi kartı  riski çok mu büyüdü?

BDDK rakamlarına göre  banka kredileri toplamı 663 milyar TL.Tüketici kredileri 165 milyar TL. Kredi kartı borçları 56 milyar TL.

Tahsili geciken alacak oranı tüm banka kredilerinde yüzde 2.7, bireysel kredilerde yüzde 3.1, tüketici kredilerinde yüzde 1.9, ihtiyaç kredilerinde yüzde 2.6, kredi kartlarında yüzde 6.5 oranında.

TCMB Finansal istikrar raporunda verilen rakamlara göre hane halkının  harcanabilir geliri 530 milyar TL. Buna karşı her türlü yükümlüğü  236 milyar TL.

Hane halkının borçlarının harcanabilir gelire oranı yüzde 44.7 iken  faiz ödemeleri harcanabilir gelirin yüzde 4.2 oranında.

Tabii ki şirketlerin ve şahısların ödeyemeyecekleri kadar borçlanmaları kötü bir şey ama, burada sınırı kim tayin eder.

Borcu veren mi, devlet  mi.

Firmalar ve bankalar müşterilerinin kredi limitini belirlerken, belli riski göze almak zorunda. Hiçbir firma ve banka parasını batırmak istemez.

Mevcut veriler, borçlanmanın yüksek olmadığını ve ödememe riskinin makul çizgide dolaştığını gösteriyor.

Unutmayalım bir kriz dönemindeyiz. Firmalar satışlarını sürdürmek zorunda. Tüketici  yaşam zorluklarını aşmak zorunda. Herkes keyif için borçlanmıyor. Kriz şartlarında özellikle alt gelir grubu olağan yaşamını sürdürmek arayışında  kredi kartından destek arıyor.

Mevcut sistemde hızlı ve çarpıcı bir değişiklik sadece sistemi kilitlemekle kalmaz, çok kişinin  aile düzenini sarsar. Gelir gider trafiğini bozar.

Bu nedenle kredi kartları ile ilgili limit düzenlemesini aceleye getirmemekte ve  olası olumsuz etkilerini iyi değerlendirmekte yarar vardır.

Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN


gungoruras@superonline.com
19.12.2011 - 09:01

kaynak:http://www.dunya.com/kredi-kartlar%C4%B1nda-yeni-d%C3%BCzenleme-tevfik-g%C3%BCng%C3%B6r_18_0_yazar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi