Facebook Takip edebilirsiniz

31 Ocak 2012 Salı

ADIM ADIM İNTİBAK -2-/ŞERİF AKÇAN(İntibak Maaş Tablosu)

ADIM ADIM İNTİBAK -2-

Emeklilerin merakla beklediği intibak zammı, sigorta priminin miktarına göre değişiklik gösteriyor

ASGARİ ÜCRETLİ EZİLDİ
Herkese farklı yansıyacak intibak zammında asgari ücretten 3600 gün prim ödeyenin maaşının 68 lira düşmesi gerekiyor. Primleri en üst düzeyden ödenen ise 118 lira fark alacak

.

149 LİRA FARK
5000 gün tavandan prim ödeyen emeklinin maaşı ise 149 liralık farkla 949 liradan 1098 liraya yükselecek. Ortalama prim ödeyene ise fark verilmiyor

Milyonlarca emeklinin beklediği intibak zammına patronların sigorta primini tabandan ya da yüksek göstermeleri damgasını vurdu. Eğer patronunuz sizi verdiği maaştan değil de asgari ücretten sigortalı yaptıysa intibak zammını unutmanızda fayda var.

Eğer primleriniz aldığınız maaş üzerinden gösterildiyse maaşınız ona göre artacak. Zamlı maaşlarınızı örnekleriyle ve tablolarıyla aşağıda görüyorsunuz. Herkesin maaşı ayrı ayrı hesaplanacağından bugün 3600 günden emekli olanlarla 5000 gün üzerinden emekli olanları okuyacaksınız.

Eğer 5 bin gün ile 7200 gün ve 7200 ile 9000 prim günü üzerinden emekli olanların maaşlarını ise yarınki gazetemizde tablolarıyla göreceksiniz. Derecesini ve kademesini bilen tablodaki yerini bulacak, zamlı maaşını görecek. Sigorta priminin yüksek ödenmesinin önemini bir örnekle açıklamakta fayda var. Mesela 3600 gün üzerinden asgari ücret üzerinden emekli olduysanız; bırakın zammı, üstüne borçlu çıkıyorsunuz. Ancak devlet hesaplamada borçu çıkanların maaşını düşürmeyecek. Ne kadar borçlu çıktığınızı merak ediyorsanız söyleyelim: 68 lira 37 kuruş. Buna bir de 5000 gün örneği verelim.

KADEME VE DERECE ÖNEMLİ
12. derecenin 1. kademesinden emekli olduysanız şu andaki maaşınız 868 lira civarında olmalı. İntibak zammının normalde sizin maaşınızdan 8 lira 95 kuruş eksiltmesi ve intibak zammından sonra 859 lira almanız gerekiyor. Yukarıda da yazdığımız gibi, devlet maaşları geri götürmeyeceği için aynı parayı almaya devam edeceksiniz. 5 bin gün emekliliğinde Derecenizin 8’e inmesi, kademenizin ise 6’ya yükselmesi durumunda 10 lira fark alacaksınız. 5 bin gün üzerinden en yüksek kabul edilen 1. derecenin 10. kademesinden emekli olduysanız, bu sefer maaşınız eksilmek yerine 149 lira 50 kuruş artarak 1098 lira 50 kuruşa yükselecek. Eğer 5 bin günden ortalama üzerinden emekli olduysanız, yani 5. derecenin 12. kademesindeyseniz bugün 868 lira olan maaşınız 882 liraya çıkacak. Yani maaşınızın intibak zammı 13 lira 24 kuruş olacak.

MECLİS’TE DEĞİŞEBİLİR
Ancak unutmamalı ki, bu hesaplamalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat üzerine çalışmaları süren rakamlar. Tasarının Çalışma Bakanlığı tarafından tamamlanması ve yasalaşması için Meclis gündemine getirilmesi sürecinde verilecek önergelerle birçok değişiklik olma ihtimali de var. Ortaya çıkan aksaklıklar ya da haksız bir durum doğması durumunda bunlar önergelerle tasarıya dahil edilebilir ve düzeltilebilir. Yukarıda da örnekleriyle anlatmaya çalıştığımız intibak zammı, Türkiye’deki 10 milyona yakın emekliden 1.7 milyonunu kapsayacak. Bunların da önemli bir kısmı hesaplamalardaki gibi borçlu çıkacak. Maaşı düşürülmeyecek, ama zam da alamayacak.

İntibak Yasasından faydalanan 2 milyon 743 bin emeklinin maaşı, ayrı ayrı hesaplanacak. Bu hesaplamanın 8 ay sürmesi bekleniyor.

FARKLAR 2013 YILINDA ÖDENECEK
Büyük zam beklentisine girerek harcamalarınızı gereksiz yere artırmayın tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu zamlar yılın sonunda kesinleşecek, farkını ise 2013 yılındaki maaşınızla alacaksınız.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haber/522734/5_bin_gune_149_lira_fark.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi