Facebook Takip edebilirsiniz

30 Ocak 2012 Pazartesi

Bakan Faruk Çelik’ten iyi haber

Bakan Faruk Çelik’ten iyi haber
Yabancı bakıcıların primleri düşürülecek


Evlerinde yabancı bakıcı/yardımcı çalıştıranlara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten “iyi haber” geldi. Çelik, VATAN’a yaptığı açıklamada, evlerde çalışan kadınların kayıt altına alınmaları durumunda prim indirimine gidileceğini söyledi...

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek Bakanlar Kurulu kararının ardından evlerde özellikle yaşlı, çocuk ve hasta bakan yabancı yardımcı kadınların sınır dışı edilmelerinin gündeme gelmesi sonrasında geliştirdikleri formülü VATAN’a açıkladı. İşte Bakan Çelik’in dilinden 1 Şubat’ta uygulanacak yeni düzenlemenin detayları:

‘Yerli bakıcıda sıkıntı var’

“Yabancı işçiler için asgari ücretin 1.5 katı kadar prim ödeniyor. Bunu, bakıcı ve yardımcı gibi kadın çalışanlarda 1 katına kadar indirebiliriz. Ancak kayıt altında olmak kaydıyla. Şunun altını çizmek istiyorum; Amacımız kayıt dışı çalışmayı engellemek, kesinlikle turizmi engellemek gibi bir niyetimiz yok. Turizm amaçlı geleceklerle ilgili zaten hiçbir sıkıntı yok. Ama burada çalışanları kayıt altına almaya da kararlıyız. Biz hızlı bir şekilde üzerimize düşeni yapar, primleri asgari ücretin bir katına kadar hemen indiririz. Türkiye’de çalışan bir vatandaşımızmış gibi prim ödemelerini o noktaya getiririz. Evlerde çalışan yabancı kadınlar bambaşka bir sektör. Yerli bakıcı bulamıyoruz. Yerli istihdam gerçekleşmiyor maalesef. İster istemez bu konuda bir açık var. Bu nedenle yurt dışından ev bakım hizmetleri için gelen yabancılara muafiyet getiriyoruz. Diğer çalışanlara getirdiğimiz kriterleri bunlarda aramıyoruz. Yabancı işçiler konusunda elimizde net bir rakam yok. Ancak yurt dışından gelenler çerçevesinde olaya bakabiliyoruz. Mesela 2011 yılında Ermenistan’dan 69 bin, Gürcistan’dan 1 milyon 850 bin, Rusya’dan 3 milyon kişi giriş-çıkış yapmış. Bunların kaçı kayıt dışı çalışıyor, kaçı turist, turizm amaçlı gelmiş, doğrusu elimizde sağlıklı veriler yok. Zaten kayıt dışı olduğu için olması da mümkün değil.”

‘Yakalanırlarsa sınır dışı’

“Kimseyi mağdur etmemek için prim indirimini Şubat ayı içinde hızla tamamlayabiliriz. Zaten bu insanlar burada çalışıyor. Herkese söylüyorum; Çalışanlarını kayıt altına alsın, sıkıntı yaşamadan çalıştırsınlar. Almazlarsa, yurt dışına çıkınca 90 gün gelemeyecekler. Ancak çıkmak zorunda, çünkü yakalanırsa, sınır dışı edilecek. Herkesin huzurlu ortamı bozulacak. Yine herkesin şunu bilmesinde fayda var: Kayıt dışına asla müsaade etmeyeceğiz. Primleri indirmeye varız.”

Yeni düzenleme ne getiriyor

- Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde alınan 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye’de turist olarak bulunan yabancıların bir defalık kalış süresi 180 gün içinde 90 günle sınırlandırılıyor. Bu süreyi geçenlerin, Türkiye’de kalabilmek için oturma izni alması gerekiyor.

- 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek karar ile 90 günden fazla zamandır Türkiye’de kalan yabancı uyruklu ev çalışanları, çalışma izinleri olmaması durumunda kaçak sayılacak. Kayıt içine alınmayan bu çalışanlar sınır dışı edilecek.

- Uygulamayla Türkiye’deki kaçak istihdamın ve yurt dışına 1 günlük çıkışlarla vize uzatımlarının önüne geçilmesi planlanıyor.

Başvurular bakanlığa yapılacak

Türkiye’de ikamet eden ve en az altı ay süreli geçerli ikamet izni olan yabancılar veya işverenleri çalışma izni için başvurularını doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapabiliyor. Yabancıların çalışma izin başvuruları internetten www. csgb.gov.tr adresinden yapılıyor ve kağıt ortamında imzalanarak istenilen belgelerle birlikte şahsen veya posta ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletiliyor.

Cezası 6.795 TL

Bakanlık, 2012 yılında izinsiz yabancı işçi çalıştıranlar için para cezalarını da açıkladı. Buna göre kaçak işçi çalıştıranlara her bir yabancı için 6.795 TL, çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 679 TL, çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya ise 2.717 TL ceza kesilecek. Fiillerin tekrarı durumunda ise para cezaları bir kat artırılarak uygulanacak.

Deniz GÜÇER ANKARA

 

http://haber.gazetevatan.com/Haber/427736/1/Gundem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi