Facebook Takip edebilirsiniz

30 Ocak 2012 Pazartesi

Bir kahve içiminde emeklilik!

Bir kahve içiminde emeklilik!  
.
SGK'nın yeni uygulaması sayesinde emeklilik işlemleri artık çok kısa sürede tamamlanacak. Emekli maaşları da ilk maaş gününde yatırılacak.

Vatandaşın aylar süren emeklilik, maaş bağlama çilesi tamamen son buluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), normalde 30 günü aşan emeklilik işlemlerini artık "bir kahve içimlik sürede" tamamlayacak. Kimi zaman 5 ayı bulan emeklik maaşları da ilk maaş gününde ödenecek. SGK, proje kapsamında İzmir-Urla'yı pilot bölge seçti. Esnaf ve Şoförler Odası ile birlikte yürütülen projeyle yaş kademeleri baz alınarak tespiti yapılan ve emekli olma yaşını dolduran üyelerin listeleri merkez müdürlüğüne gönderiliyor.

Müdürlük, emeklilik sürelerini kesinleştirerek, vatandaşa 6 ay önceden beyaz bir zarf içinde mektup göndererek bilgi veriyor. Emekli olacağı bildirilen tarihten sonra merkez müdürlüğüne gelen vatandaşlara bir kahve içimi sürede aylıkları bağlanıyor. Uygulama yıl sonunda tüm Türkiye'de yaygınlaşmış olacak.

YAZIŞMA SONA ERİYOR

Ayrıca SGK'da, bütün kâğıt arşivi taranarak elektronik ortama aktarılıyor. Böylece Türkiye'nin dört bir yanından yüz binlerce belge sanal arşivde toplanıyor. SGK'lı bir kişinin kendisi, eşi ya da çocuğuyla ilgili işlemlerde oradan oraya yazışma dönemi tamamen ortadan kalkıyor. Örneğin, SSK'lı işe başlayan bir vatandaş Emekli Sandığı'ndan emekli oluyor. Her iki kurumdaki görevinin bir araya getirilip hesaplanması çok zaman alıyor.

BORÇLUYA ÖN BİLGİ

Projeyle sigortalılar SGK müdürlüklerine gelmeden, talepte bulunmadan emekli olacakları tarih konusunda bilgilendiriliyor. O tarihten sonra merkez müdürlüğüne gelerek tahsis talebinde bulunan sigortalıların işlemleri yapılıyor. Borçlu olan sigortalıların, emekli olacağı tarihe kadar bu borcu ödemeleri için ön bilgi veriliyor.

SMS DE GÖNDERİLECEK

Kurum, emeklilik ve prim bilgilerini vatandaşa SMS yoluyla göndermeye başlayacak. Bu kapsamda öncelikle kurumun sosyal güvenlik merkezi tarafından kullanılan tüm mesaj şablonları derlenerek sistem üzerinde kaydedildi. Vatandaşların prim ve emeklilikle ilgili bilgileri cep telefonu numarasına SMS olarak ulaştırılmasını sağlayacak altyapı çalışmaları da tamamlandı.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/01/30/bir-kahve-iciminde-emeklilik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi