Facebook Takip edebilirsiniz

31 Ocak 2012 Salı

Dolandırıcıya çek mükâfatı

Dolandırıcıya çek mükâfatı

Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikle karşılıksız çekte hapis cezası kaldırıldı.

Trabzon İşadamları ve Bürokratları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Okutan, Okutan, "Dolandırıcılar mükafatlandırıldı. Dışarıya çıkan  yine aynı işi yapacak. Alacaklı yine mağdur olacak" dedi. Meclis'te Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ilk 3 maddesi kabul edildi. Yapılan düzenleme ile karşılıksız çekte hapis cezası kaldırıldı. Ancak çekini ödemeyenler dolandırıcılıktan yargılanacak. Çekte yapılan yeni düzenleme ise işadamlarının tepkisini çekti. Trabzon İşadamları ve Bürokratları Derneği (TİAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ömer Okutan Grup Başkanı Ömer Okutan, yeni düzenlemenin çek dolandırıcılarına yarayacağını savundu.

Rahşan Affı gibi olacak

2009 yılında çıkan bir yasa ile kriz nedeniyle zor duruma düşenlere kolaylıklar getirildiğini hatırlatan Okutan, "Bu dönemde bazıları karşılıksız çeklerini ödeyeceğini garanti ederek hapisten çıktı. Ancak daha ilk taksit ödemesinde ortadan kayboldu ve başka kimliklerle piyasaları dolandırmaya devam ediyor. Bu kanun da Rahşan Affı gibi olacak. Rahşan Affı ile birçok kişi hapisten çıkmış, sonra yine suç işlemişlerdi" dedi. Çekte hapis cezasının kaldırılması ile alacaklıların mağdur edildiğini iddia eden Okutan şunları söyledi: "Yasalar hep suçluları koruyor, alacaklılar ise mağdur olmaya devam ediyor. Avrupa'da mali suça mali ceza var deniyor. Ama Avrupa'da karşılıksız çek diye bir suç olmadığı için bunun cezası da yok. Türkiye'de ise karşılıksız çek diye bir suç var ve bunun cezası da olmalı. "

Nasıl ispat edilecek?

Yeni düzenleme ile karşılıksız çeki ödemeyenlerin dolandırıcılık kapsamına alındığını hatırlatan Okutan, ancak bu düzenlemenin uygulamaya geçmeyeceğini savundu. Okutan, "Dolandırıcılığın ispatını nasıl yapacaksınız? Karşılıksız çek sahibi ödeyeceğini söyleyecek ve dışarı çıkacak. Sonra da ara ki bulasın" diye konuştu.

Bankaların sorululuğu artmalı sicil affı gelmeli

Ömer Okutan, karşılıksız çekte mağduriyetin önlenmesi için sicil affı çıkarılmasını önerdi. Okutan şu noktalar dikkat çekti: "Af olacaksa bu sicil affından başlamalı. Bankalar da kişinin kredibilitesine göre çek vermeli. Bugün bankalardan çek almak çok kolay. Bunun yerine eğer bir kişinin örneğin 500 bin liralık kredibilitesi varsa, çek karnesi de 500 bin lira ile sınırlı tutulmalı. Kişinin keseceği çeklerin üzerinde 5, 10, 20 bin liralık kupürler olmalı. Çekler ödenmediği taktirde bankalar da bu işten sorumlu olmalı" Ömer Okutan, yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanarak yürürlüğe girmesi halinde kimsenin çek almayacağını iddia etti. Okutan, "Mağdur olmaktansa ben de artık çek almam. Gelen iş kadar çalışırım. Ancak bugün 150 olan çalışan sayımı da düşürürüm" dedi.

Kimse çek almaz ekonomi daralır

Anadolu Aslanları işadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, yeni Çek Kanunu'nun yeni mağduriyetler getirmemesi gerektiğini bildirdi. Koca, kanun yapım mantığından daha çok, kişisel mağduriyetlerin dikkate alınarak ortaya hiç kimseyi mağdur etmeyen bir metin çıkarılması gerektiğini kaydetti. Kendisinin kişisel olarak çekte hapis cezasının kaldırılmasını istemediğini ifade eden Koca, ''Çünkü iş dünyasının en temel döngüsü olan çek evrakında kötü niyetli borçluların bunu istismar edebileceğine dair kuşkularım var. Cezaların kaldırılması durumunda sistemde kötü niyetli kişiler artar. Kimse çek alarak iş yapmak istemediği için ekonomi daralır" dedi.

BUGÜN GAZETESİ

31.01.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi