Facebook Takip edebilirsiniz

29 Ocak 2012 Pazar

Düzenleme yapılmazsa binlerce memur mağdur olacak / Ahmet Ünlü

 

Düzenleme yapılmazsa binlerce memur mağdur olacak

Daha önceki yazılarımızda gündeme getirmemize rağmen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'te hâlâ gerekli düzenleme yapılmamasını anlamak mümkün değildir. Fayda mülahaza ettiğimiz ve binlerce memuru ilgilendirdiği ve de çok ciddi bir kaynak israfı ortaya çıktığı için konuyu tekrar gündeme taşıyoruz. İnşallah sesimizi duyacak birisi çıkar.

Sınav iptali ve meydana getireceği yıkım

Bu yönetmeliğin 14'üncü maddesinde önemli bir değişiklik yapılmış olmasına ve bu değişikliğin sınava girenler açısından nasıl bir yıkım meydana getireceği bu köşede açıklanmasına rağmen ilgililer açısından yıkımın ne anlama geldiği tam olarak anlaşılmamıştır. Bu yazımızda örneklerle memurlar açısından nasıl bir mağduriyete yol açılacağını tekrar açıklamaya çalışacağız.

Bu yönetmeliğin sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz başlıklı 14'üncü maddesinde itirazın nasıl yapılacağı ve itiraz üzerine nasıl bir işlem yapılacağı açıklanmıştır. Yine yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanların eşit şekilde diğer sorulara dağıtılacağı belirtilmiştir. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınavın iptal edileceği ve en kısa sürede yeni sınav yapılacağı belirtilmiştir.

Görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı olanlar, üç ay içinde başarı sıralamasına göre duyurulan boş kadrolara atanmaktadır. Bu süre maksimum olduğu için daha kısa süre içerisinde de atama yapılabilmektedir.

Soruların % 5 inin iptalinin ne anlama geldiği bilinmek istenmiyor

Eğer bilinmiş olsaydı bu düzenleme daha farklı yapılırdı. Örneklerle konuyu açıklamaya çalışırsak konu herhalde daha iyi anlaşılacaktır.

Örnek 1: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 1000 adet şef kadrosu için görevde yükselme eğitimi ve sınavı açtı. Bu eğitime 3000 kişinin katıldığını varsayalım. Bu kişilerin sınav için sınava katılma ücretleri kendileri tarafından ödenecektir. Her aday için sınava katılım ücreti yaklaşık olarak 40 TL dir ve bu ücretler adaylardan alınmaktadır. Ayrıca, başka illerden gelişler için ödenecek yol masraflarını da hesaba kattığınızda adayların katlanacağı maliyet çok yüksek rakamlara ulaşmaktadır. Eğer bu sınavda 100 soru sorulmuşsa ve bunlardan 5 adedi iptal edilmişse sınav iptal edilecektir ve katlanılan bunca masraf ve emek heba olacaktır.

Örnek 2: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı görevde yükselme sınavında başarılı olan 1000 adayın atamasını başarı durumuna göre bir ay içerisinde yapıldığını ve adayların görevlerine kısa sürede başladığını ve de her bir aday için il dışı atamalar nedeniyle yaklaşık olarak 3000 TL harcırah ödendiğini varsayalım. Sınava katılan bir kişinin açmış olduğu iptal davası sonucunda 5 soru iptal edildi ve sonucunda da sınav iptaline gidildi. Bu durumda ortaya çıkacak karmaşayı ve mağduriyetleri hangi hesap makinasıyla hesap edeceksiniz.

Daha önce bir çok kamu kurumunun açtığı sınavlarda sorular iptal edildiği için bu varsayımlar çok da hayali durumlar olmasa gerektir. Sınavlarda soru iptali çok sık rastlanan bir durumdur. Bazen hatalı soru, bazen bilirkişi incelemesi sonucunda hatalı olduğunun tespiti gibi bir çok nedenle soru iptaline gidildiği bilinen bir gerçektir.

Sınav sonucunun doğru olduğu varsayımına göre ataması yapılan bir memurun sınav sorularından bir kaçının iptali nedeniyle atamasının iptali tam anlamıyla bir yıkımdır ve hiç kimseye de faydası yoktur. Düşünün ki sınav sonucuna göre müdür olarak atanan birisi sınavın bir yıl sonra iptal edilmesi halinde tekrar eski görevine dönüyor. Bu memur açısından nasıl bir yıkım olacağını düşünebiliyorusunuz?

Her şeyden önce, yarışma sınavında sınav sorusuna dayalı olarak sınav iptali anlaşılır bir yöntem değildir. Yönetmelikteki sınav iptali dışındaki ibareler yerinde bir düzenlemedir ve yargı kararlarının gösterdiği yönteme de oldukça yakındır.

Sonuç ve öneri

Madde metninde yer alan; "Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır" ibaresinin mutlaka metinden çıkarılması gerekir. Aksi takdirde meydana gelecek maddi ve manevi hasarın tamiri imkansız olacaktır. Sayın Faruk ÇELİK'in bu konuya duyarlı olacağını düşünüyoruz.

Mahalli idareler sorunu çözdü D.P.B. hâlâ aynı noktada

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının en temel mantığı yarışma sonucunda en iyilerini seçmek ve başarıyı ödüllendirmektir. Başarıyı ölçen en önemli kriter ise kuşkusuz yazılı sınavdır. Görevde yükselme sınavına girecek personel sayısı ise ilana çıkacak boş kadronun üç katıyla sınırlanmıştır.

Elbette bu sınırlamanın bir mantığı vardır. O da görevde yükselme eğitimine alınacak personel sayısını sınırlamaktır. Ancak, uygulamada formaliteden öteye geçemeyen görevde yükselme sınavı öncesi yapılan eğitimin derhal gözden geçirilmesi gerekmektedir. Halbuki sınav öncesi ders notları dağıtılıp bu notlardan sınav yapılması ve bu sınava atanma şartlarını taşıyan bütün personelin hiçbir sınırlama olmaksızın sınava katılması ve sınav sonrası atamadan önce sadece atanacak personele yoğun bir eğitim verilmesi daha rasyonel ve daha kalıcı olacaktır. Bu yöntem uygulanmadığı için çok sayıda aday sınava girememekte ve nitelikli birçok personel dışarıda kalmaktadır. Devlet personel Başkanlığının hem yüz yüze eğitimde hem de bu sınava girecekleri sınırlamadaki ısrarını anlamak mümkün değildir.

Bu konuyla ilgili ciddi miktarlarda kaynak israfı yapıldığı da bir gerçektir. Ümit ediyoruz ki bu yanlış ısrardan vazgeçilerek hem binlerce adayın mağduriyeti giderilir hem de ciddi bir kaynak tasarrufu sağlanır. Ayrıca, kamu kurumlarının personel eğitiminde çok ciddi mesafe aldıkları da unutulmamalıdır.

Ümidimiz odur ki Devlet Personel Başkanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün online olarak yaptırdığı mahalli idareler personelinin görevde yükselme eğitimi ve akabinde yapılacak görevde yükselme sınavına ilişkin "Yerel Yönetimler e-Sertifika Programı" nı örnek alır da kamu kurumlarının çilesini sona erdirir.

Ahmet Ünlü

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=29.01.2012&y=Ahmet_Unlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi