Facebook Takip edebilirsiniz

30 Ocak 2012 Pazartesi

Hasta işçi işten çıkarılır mı? /Arif Temir

Hasta işçi işten çıkarılır mı?

Patronlar bazen hasta olan çalışanlarının iyileşme sürecini beklemeden onları işten çıkarabiliyor. İşçinin yaptığı görevin önemi yüksekse bu tür işten çıkarmalar dahada çok olabiliyor.

.

İşçiler hastalandıklarında sağlık raporu alıyorlar. İşçinin işten çıkarılabilmesi işyerindeki çalışma süresi ve sağlık raporundaki süre ile ilgilidir. Hasta işçinin işten çıkarılabilmesi için  işçinin ihbar süresine altı hafta eklenir(burada altı hafta +ihbar süresi formülü uygulanır.)  Bu süre dolduktan sonra patron isterse işçiyi işten çıkarabilir. Bir işyerinde bir yıl çalışan işçinin hastalık sebebiyle işten çıkarılabilmesi için  10 haftalık bir sürenin geçmesi gerekir. 10 haftalık sürenin  dört haftalık kısmı bir yıllık kıdemi olan işçinin ihbar süresidir. İşçilerin ihbar süresi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17 nci maddesi hükmü gereğince  kıdem sürelerine göre belirleniyor.

.
Örnek: Ahmet Bey, bir yıldır çalıştığı işyerinden ameliyat olması sonucu 80 günlük sağlık raporu almıştır. Patron Ahmet beyi ne zaman işten çıkaracaktır?

.
Ahmet beyin 10 haftalık süresi 70 gün sonra dolmaktadır. Patron isterse Ahmet beyi 70 nci günden sonra işten çıkarabilir. Ahmet bey, 70 nci gün dolmadan işten çıkarılırsa  patron bekleme süresine uymadığı için ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Hastalığından dolayı Ahmet bey, 70 gün dolduktan sonra veya dolmadan işten çıkarılırsa her durumda kıdem tazminatına hak kazanır. Ahmet beyin raporluluk süresinin 70  günü kıdem tazminatına esas süreye ilave edilir.(Geniş bilgi için bakınız Arif Temir, İşçinin Tazminatlı ve Tazminatsız İşten Çıkarıllması, Yaklaşım Yayınları Ankara 2011)

Okur sorularına cevaplar
Yurtdışında Yaşayan Türklerin Gelir Testi
Soru: Hollandada yaşıyorum. Herhangi bir işte çalışmıyorum. Adresim Türkiye’de istanbul olarak gözüküyor. Sağlık sigortası için gelir testi yaptırmalı mıyım? B.Kılıç

.
Cevap: Sayın Kılıç, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden ikametgah adresinizi yurtdışında ikamet ettiğiniz adresle güncellediğiniz takdirde genel sağlık sigortası kapsamında sayılmayacaksınız. Dolayısı ile  gelir testi yaptırmanıza gerek yoktur.

Özel Sağlık Sigortalı yaptıracak mı?
Soru: Kendim, eşim ve  üç çocuğuma özel sağlık sigortası yaptırdım. Genel sağlık sigortası yaptırmak zorunda mıyım? Bunun için gelir testi yaptırmama gerek var mı? H. Tüzemen.

.
Cevap: Sayın Tüzemen 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortasısı yapılması zorunluluğu var. Bu nedenle sizin özel sağlık sigortası yaptırmış olmanız sonucu değiştirmiyor. Gelir testi yaptırmanız gerekiyor.  

Yaşı Bekleyenler
Soru: Emekli olabilmek için prim ödeme gün sayımı tamamladım. Yaştan dolayı beklemekteyim. Bir işyerinde çalışmıyorum. Gelir testi yaptırmak zorunda mıyım? N.Güven

.
Cevap: Emekli olabilmek için sadece yaşı bekleyenlerinde gelir testi yaptırmaları gerekiyor.  Bunların genel sağlık sigortası ödeyip ödeyemeyecekleri gelir testi sonrasında belirlenecek. Sayın Güven, gelir testi yaptırarak bu test sonucuna göre genel sağlık sigortası ödeyip ödemeyeceğiniz belirlenecek.

Apartmanda Kalorifer Yakılmazsa Ne Yapılır?
Soru: Süleyman Demirel Üniversitesinde öğreciyim. bir öğrenci apartında kalmaktayım Kaloriferler gece sadece bir kez yanıyor. Akşamları yanmıyor. Ara tatilde İspartya’da kaldım ve tatil olduğu için yakmayacaklarını söylediler. Bütün daireler yakıt dahil kira ödemektedir, fakat hiç ısınamamaktayız. Bu insanları nereye şikayet edebilir ve hakkımı arayabilirim? İ.Şahin

.
 Cevap: Sayın Şahin, Yönetim planında kaloriferin yanması konusunda bir düzenleme olup olmadığına bakın. Bulunduğunuz apartman/site yönetimine talebinizi iletin ya da denetçilere sorunu götürün. Kat maliklerinin üçte birinin imzasını alarak da genel kurulu bu konu ile ilgili olağnüstü toplantıya çağırın. Bütün bu işlemlerden sonra sonuç alamazsanız sulh hukuk mahkemesine gidebilirsiniz.

Arif Temir

http://www.gunes.com/2012/01/30/yazar/1879/arif_temir/hasta_isci_isten_cikarilir_mi_.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi