Facebook Takip edebilirsiniz

29 Ocak 2012 Pazar

'Süt Kart' geliyor, sağımdan fabrikaya her aşama izlenecek

'Süt Kart' geliyor, sağımdan fabrikaya her aşama izlenecek
Sağlıklı süt için harekete geçen Gıda Bakanlığı, üretici birliği ile 'Süt Kart' uygulamasını hayata geçiriyor. Üretici ve toplayıcılar, sütün sağılmasından fabrikaya götürülmesine kadar her aşamayı sisteme okutacak. Birlik Başkanı Ali Koyuncu, "Sütün tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşması sağlanacak." dedi.




.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in açıklamalarının ardından süt bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Sağlıklı süt için harekete geçen bakanlık, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) ile birlikte yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Üretilen sütün gün ve saat olarak nerede, ne zaman ve ne kadar toplandığına dair bilgilerin yer alacağı bir sistem oluşturuluyor. Bu kapsamda yaklaşık bir aya kadar süt için takip sistemini getiren 'Süt Kart' uygulamasına geçiliyor. Birlik Başkanı Ali Koyuncu, sütün sağılmasından sanayiye getirilmesine kadar geçtiği her aşamanın izleneceği yeni sistemin daha sağlıklı ve güvenli olacağını söylüyor. Projede süt toplayıcılarına eğitim vererek sertifikalandırmayı planladıklarını belirten Koyuncu, sertifikası olmayan kişilerin süt toplayıp sanayiye satış yapamayacağını kaydediyor.

.

Süt, içerisinde antibiyotik kalıntılarının olduğuna dair söylemlerle son günlerin en çok konuşulan gıdalardan biri oldu. Bakan Mehdi Eker'in "Antibiyotik kalıntısı bulunan süt binde birden bile az!" sözleri ve TV'de canlı yayında bir bardak içmesi, sütü vatandaşın gündeminden düşürmedi. Sütün kayıt altına alınması, denetlenmesi ve piyasaya sunulma şartları medyada geniş yer buldu. Tüm bunları göz önünde bulunduran TSÜMB, hazırladığı yeni bir projeyle gıda güvenliğinde yeni bir sistem geliştiriyor. 2009 yılında süt üretimini kayıt altına almak için harekete geçtiklerini söyleyen Birlik Başkanı Ali Koyuncu, bu sistemle Türkiye'de 1,5 milyon ton olan kayıtlı süt miktarını 7 milyon tona çıkardıklarını belirtiyor. Fakat bu sisteme göre veriler merkeze ancak 15 günde bir ulaşıyordu. Bunu yetersiz bulan birlik, yeni hazırladığı yazılımla günlük ve dakikalık olarak takip yapabilecek. Projeyi bakanlığa sunan Birlik Başkanı Koyuncu, uygulamanın en geç bir aya kadar başlayacağını bildiriyor.

.

Sütün üretim aşamasından tüketime hazır hale getirilene kadar geçtiği her aşamanın takip edileceği sistemde TSÜMB'e kayıtlı süt üreticilerine 'Süt Kart' verilecek. Sütü sağıp soğutma tankına getiren üretici, süt kartını kredi kartlarında kullanılan POS makinelerine benzer bir sisteme okutacak. İlk okutma çiftlikte, ikincisi ise toplama tankının yanında yapılacak. Süt soğutma tankına toplandığında eğitimli ve sertifikası olan toplayıcı, sanayiye götüreceği zaman yine kart okutacak. Toplayıcı sütü sanayiye götürürken son kez kart okutacak. Böylece sütün ne zaman sağıldığı, ne kadar süre sonra toplama tankına getirildiği ve sanayiye hangi süre zarfında ulaştığı TSÜMB merkezinden takip edilebilecek. 'Süt Kart' sistemiyle üreticinin ismi, sütü hangi firmaya sattığı gibi bilgiler anlık olarak merkezden görülecek. Yeni sistemin gıda güvenliğine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Koyuncu, "Burada amaç, vatandaş için hem hijyen şartlarını hem de sütün üreticiye ulaşma süresinde gıda güvenliğini sağlamak." ifadelerini kullanıyor. En önemli noktanın sütün sanayiye ulaşma süresinin takip edilebilmesi olduğunu dile getiren Koyuncu, projenin Türkiye'de gıda güvenliği adına büyük bir adım olduğunu dile getiriyor.

.

Sertifikası olmayan süt, toplayamayacak

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Koyuncu, kapı kapı dolaşılarak ve toplama merkezlerindeki soğutma tanklarına getirilerek yapılan süt toplama işlemini yapan görevlilere de eğitim vereceklerini anlatıyor. Giyimden hijyene, eldivenden çizmeye kadar süt toplayıcılarının eğitimden geçeceğini anlatan Ali Koyuncu, bu eğitimin sonunda sertifika verileceğini söylüyor. "Sertifikası olmayan kişi, süt toplayamayacak." diyen Koyuncu, üreticinin sütü toplayıcıya verdiği an sistemin başlayacağını ifade ediyor.

.

Öte yandan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılının 11 ayında sadece süt üretim yerlerinde 5 bin 960 denetim yaptı. Bu denetimlerde üretim yerlerine 584 idari para cezası kesildi, 16 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu cezaların işletme izninin olmaması, cihaz eksikliği ve hijyen şartlarının sağlanmaması gibi çeşitli sebeplerle verildiği belirtiliyor.

.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1236887


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi