Facebook Takip edebilirsiniz

29 Ocak 2012 Pazar

Para transferinde yeni dönem

Para transferinde yeni dönem

Türkiye Bankalar Birliğinin, hızlı para transferi işlemlerinde üye bankalar için uyulması zorunlu mesleki tanzim kararını içeren Tebliğinin 1 Şubat'ta yürürlüğe girmesiyle söz konusu işlemler daha da şeffaf hale gelecek.


Türkiye Bankalar Birliği Bilgi Sistemleri ve İstatistik Grubu Başkanı Cahit Sabır, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tebliğin, bankacılık işlemlerinde para transferinde müşterilere sunulan hizmetlerin en önemlilerinden biri olduğunu vurguladı.

Özellikle dünyanın giderek küçülmesi ile bireylerin ve şirketlerin birbirine daha da yakınlaştığını ifade eden Sabır, karşılıklı mal, hizmet alımı ve değişik nedenlerle ödemeler yapılması gerektiğini, ödemeler konusunda şu anda gelinen noktanın eski yöntemlere göre oldukça gelişmiş olduğunu vurguladı.

Değişik ödeme, para aktarma sistemlerinden birinin bireyler arasındaki para transferini kapsayan hızlı para transferi olduğunu, bunun diğer ödeme çeşitlerinden daha hızlı olduğu anlamına gelmediğini ifade eden Sabır, Türkiye'de bu işlemin sadece bankalar aracılığıyla yapıldığını anımsattı.

 ''Tebliğin aydınlatan içeriği bulunuyor''

Müşterinin bu işlemlerde karşısında bankayı gördüğünü belirten Sabır, şunları kaydetti:

''Banka, sadece acentesi olduğu şirketin sistemine bilgi girmekle, aldığı transfer emrini aktarmakla yükümlüdür. Burada muhtemel anlaşmazlıkların önceden önlenmesi açısından, hızlı para transferi işleminde bankaların sorumluluklarının belirlenmesi ve bu sorumlulukların müşterilere anlatılması, müşterinin tam anlamıyla bu hususları bilerek bankalardan talepte bulunmasının sağlanması hedeflenmektedir. Bu, bir anlamda yapılan işlem hakkında, işlemin içeriği hakkında talep sahibinin aydınlatılması, şeffaflığın sağlanmasını da getirmektedir. Müşterilere faydası açısından, banka ve şirketin bu işlemlerdeki sorumluluklarını bilmesi, bu bilgiyle işlem yapması veya yapmaması söz konusu olacak. Tebliğin, muhtemel sorunlarda hangi tür sorunun kim tarafından, hangi kurum tarafından halledilmesi gerektiği konusunda tüketiciyi önceden bilgilendiren, aydınlatan içeriği bulunuyor. Bu düzenlemenin yapılmasını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) talep etti. Söz konusu düzenleme bu talep üzerine yapıldı.''

 ''Banka sadece aracılık yapıyor''

Tebliğ kapsamında tarafların sorumluluklarını anlatan bir form hazırladıklarını ifade eden Sabır, bankaların bu formu müşterilerine vermesi ve müşteri tarafından okunup imzalanmasından sonra işlemin yapılabileceğini vurguladı.

Bir sorun yaşanması halinde ise bankanın nasıl yardımcı olacağının form içerisinde yazılı olduğunu anlatan Sabır, dolayısıyla Tebliğ ile daha sağlıklı ilişki kurulacağını kaydetti.

Muhtemel sorunlarda müşterilerin karşılarında sadece bankayı görmeleri nedeniyle her türlü konunun sorumlusunun banka olduğu gibi bir algılama riski bulunduğuna dikkati çeken Sabır, burada bankanın sadece acente sıfatıyla işleme aracılık yaptığının altını çizdi.

 Tebliğ...

Türkiye Bankalar Birliği, Aralık 2011 sonunda bankaların acente sıfatıyla aracı oldukları hızlı para transferindeki sorumluluklarının belirlenmesi, bu konuda müşterilerin bilgilendirilmesi ve müşterilerin onayını aldıktan sonra işlem yapılmasının sağlanması amacıyla üye bankalar için uyulması zorunlu olan mesleki tanzim kararı aldığını duyurdu.

Tebliğ ile hızlı para transferi işlemleri, ''müşteri bilgilendirme formu''nun müşteri tarafından okunması ve imzalanmasından sonra gerçekleştirilecek.

Müşteri bilgilendirme formunda şirket aracılığıyla gerçekleştirilen hızlı para transferi işlemlerinde bankanın acente sıfatı taşıdığı ve sorumluluğunun formda yazılı hususlarla sınırlı olduğu belirtilirken, bankanın sorumluluğunun bulunmadığı konularda bir sorunla karşılaşılması durumunda, şirket ile temasa geçilerek sorunun çözümü için aracılık edilmesi ve şirketten alınan bilgilerin aktarılmasının söz konusu olduğu kaydediliyor.

Bankanın müşteriye karşı aşağıdaki hallerde, fakat belirtilen bu durumlar ile sınırlı olmamak üzere bir sorumluluğu bulunmadığı belirtilen formda, söz konusu ''haller'' şöyle sıralanıyor:

''Havale bilgilerinin (şirket) sistemine aktarımından sonra, (şirket) ve/veya ödeme noktası olan acenteden kaynaklanan nedenlerle havalenin alıcısına ulaşmaması, geç ulaşması, alıcısından başka bir kişiye ödenmesi, kısmen ödenmesi veya hiç ödenmemesi.

Havale alıcısının veya göndericisinin dolandırıcılık amacıyla gerçekleştirdikleri işlemler sonucu oluşan zararlar.

Havale bir mal ya da hizmet karşılığında gönderiliyor ise malın gönderilmemesi ya da hizmetin sağlanmaması yahut malın ya da hizmetin ayıplı olması.

Ulusal ve uluslararası yetkili kurumlarca yayımlanan yasaklılar ve şüpheliler listesinde (BM, OFAC, EU Black List vb) yer alan kişilere ilişkin yapılan havalelerin bloke edilmesi, geç ödenmesi, ödenmemesi veya iade edilmesi.

Müşteri bilgilerinin (şirket) tarafından üçüncü kişilerle paylaşılması.''

Western Union, 76 milyar doların taşınmasına aracılık etti

Bu arada, günlük ya da aylık hızlı para transferi konusunda sağlıklı bir bilgiye ulaşılamazken, Türkiye'de toplamda 7 binin üzerinde noktada bulunan Western Union hizmeti veren banka ve kuruluşlar ''Albaraka Türk, Anadolubank, Denizbank, Fibabanka, Finansbank, Garanti Bankası, ING Bank, Şekerbank, TBank, TEB, Türkiye Finans, Yapı Kredi, Ziraat Bankası ve PTT''den oluşuyor.

Tüm dünyada Western Union hizmeti 200'ün üzerinde ülke ve bölgede 485 bin noktada veriliyor. 2010 yılında Western Union, tüm dünyada 214 milyon kişiden kişiye işlem gerçekleştirerek 76 milyar dolar tutarında paranın taşınmasına ve 405 milyon da ticari ödemeye aracılık etti.

http://www.patronlardunyasi.com/haber/Para-transferinde-yeni-donem/119030

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi