Facebook Takip edebilirsiniz

31 Ocak 2012 Salı

YENİ TTK GENEL KURUL

 


TÜRK TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR (32)


.
GENEL KURUL


.


.


.
A) GENEL OLARAK
MADDE 407- (1) Pay sahipleri şirket işlerine ilişkin haklarını genel kurulda kullanırlar. Kanuni istisnalar saklıdır.


.
(2) Murahhas üyelerle en az bir yönetim kurulu üyesinin genel kurul toplantısındahazır bulunmaları şarttır. Diğer yönetim kurulu üyeleri genel kurul toplantısına katılabilirler. Denetçi ve kendilerini ilgilendiren konularda işlem denetçisi genel kurulda hazır bulunur. Üyeler ve denetçiler görüş bildirebilirler.


.
(3) 333 üncü madde gereğince belirlenen şirketlerin genel kurul toplantılarında Sanayi ve Ticaret Bakanlığının temsilcisi de yer alır. Diğer şirketlerde, hangi durumlarda Bakanlık temsilcisinin genel kurulda bulunacağı ve genel kurul
toplantıları için temsilcilerin görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esaslar ile bunların nitelik, görev ve yetkileri ayrıca ücret tarifeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir. Bakanlık temsilcisinin toplantıya katılma giderleri ve ücretleri ilgili şirket tarafından karşılanır.


.
Murahhas üyelerle (yönetim idare ve temsil yetkisinin tek imza ile verildiği yönetim kurulu üyesi), en az bir yönetim kurulu üyesinin, denetçi ve kendilerini ilgilendiren konularda işlem denetçisinin genel kurul toplantısında hazır bulunmaları gerekir.


.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ nın izni ile kurulan şirketlerin toplantılarında Bakanlık temsilcisi (uygulamadaki yanlış anlamaları önlemek amacıyla “Hükümet komiseri” ibaresinin yerine getirilmiştir) bulunacaktır. Diğer şirketlerde ise hangi durumlarda temsilcinin bulunacağı bakanlık tarafından yönetmelikle düzenlenecektir.


.
B) GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 408- (1) Genel kurul, kanunda ve esas sözleşmede açıkça öngörülmüş bulunan hâllerde karar alır.


.
(2) Çeşitli hükümlerde öngörülmüş bulunan devredilemez görevler ve yetkiler saklı kalmak üzere, genel kurula ait aşağıdaki görevler ve yetkiler devredilemez:


.
a) Esas sözleşmenin değiştirilmesi.
b) Yönetim kurulu üyelerinin seçimi, süreleri, ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi, ibraları hakkında karar verilmesi ve görevden alınmaları.


.
c) Kanunda öngörülen istisnalar dışında denetçinin ve işlem denetçilerinin seçimi ile görevden alınmaları.


.
d) Finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, yıllık kâr üzerinde tasarrufa, kâr payları ile kazanç paylarının belirlenmesine, yedek akçenin sermayeye veya dağıtılacak kâra katılması dâhil, kullanılmasına dair kararların
alınması.


.
e) Kanunda öngörülen istisnalar dışında şirketin feshi.


.
f) Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı.


(3) Tek pay sahipli anonim şirketlerde bu pay sahibi genel kurulun tüm yetkilerine sahiptir. Tek pay sahibinin genel kurul sıfatıyla alacağı kararların geçerlilik kazanabilmeleri için yazılı olmaları şarttır.


.
İkinci fıkra ile genel kurulun devredilemez görev ve yetkileri düzenlenmiştir.


.
Tek pay sahipli anonim şirketlerde, pay sahibi genel kurulun tüm yetkilerine tek başına sahiptir. Ancak, kararların geçerli olması için yazılı olması gerekir.


.
Bilgilerinize sunarız.


.
Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi