Facebook Takip edebilirsiniz

27 Eylül 2012 Perşembe

Bir kişi iki yerden emekli olamaz / Ahmet ARICAN

 

 

Bir kişi iki yerden emekli olamaz

SORU 1: 2009 yılında özel bir bankanın sandığından emekli oldum. 2011 yılında ise Ankara’da bir kamu kurumunda 6400 ek gösterge ile başkan yardımcısı oldum. Son görev yaptığım kamu kurumunda 3,5 yıl çalışırsam, 6400 ek gösterge imkânlarından yararlanıp memur statüsünde yani Emekli Sandığı şartlarında emekli olabilir miyim? Sadık Sevilen / Ankara

 












CEVAP 1: Sayın okurum, ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde çifte sigortalılık olmadığı gibi çifte emeklilik te yoktur. Yani, bir kişi hem SSK şartlarında hem de Emekli Sandığı şartlarında emekli olamaz. Ayrıca, T.C. Emekli Sandığı yasasına göre, halen çalıştığınız kurumda 6400 ek gösterge ile emekli olabilmeniz için, en az 15 tam yıl fiilen görev yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, bu kurumdaki görevinizden ayrılırsanız, eski bank sandığından emeklilikten dolayı aldığınız aylığı almaya devam edersiniz.

Çalışan anne ameliyatlı kız çocuğu için ücretsiz izinli sayılır

SORU 2: Bir devlet hastanesinde şirket elemanı olarak çalışıyorum. Kızım merdivenden düştüğü için ameliyat oldu ve kolu alçıya alındı. Doktor en az 2 ayda kızımın iyileşeceğini söyledi. Ben, doktordan kızına refakat etmesi gereklidir şeklinde bir rapor alıp, işverene versem acaba kabul edilir mi? Bunun sonuçları ne olur? Zeynep ALIÇ / Erzurum

CEVAP 2: Kızınıza doktordan alacağınız rapor, zorunlu bir sağlık sorunu nedeniyle alınacak bir rapordur. Yani, ortada bir zorunluluk durumu bulunmaktadır. Bu sebeple, belirttiğiniz şekilde bir sağlık raporu alıp, bunu işverene verirseniz, işveren sizi bu sağlık raporundan dolayı ücretsiz izinli saymak zorundadır. Sizin elinizde böyle bir rapor olduğu halde, işveren sizi işten çıkarırsa, haksız gerekçelerle işten çıkarmış olur. Bu sebeple, siz işverenden bütün yasal haklarınızı (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vb) alırsınız. Dâvâ açarsanız da, yeniden işe dönersiniz.

Okul müdürü, iş kazasını SGK’ya bildirmek zorundadır

SORU 3: Bir ilköğretim okulunda müdür olarak görev yapıyorum. İşçi olarak okulumuzda çalışan yardımcı elemanlardan birisi okuldaki sıraları taşırken, sağ başparmağı ucundan koptu. Ancak, ben bu durumu SGK’ya bildirmedim. Bu konuda neler yapabilirim?

CEVAP 3: Çalışan kişilerin maruz kaldıklarıiş kazaları işverenleri tarafından kazadan sonraki üç iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmek zorundadır. Tatil günleri iş günü tanımına dahil değildir. Yani, meselâ bir kişi Cuma günü i kazası geçirmişse ertesi Salı gününe kadar SGK’ya bildirilmek zorundadır. Üç iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmeyen iş kazaları için, eğer sağlık raporu düzenlenmişse, bu rapor karşılığı işçinin SGK’dan alacağı rapor parası işverenden SGK tarafından tahsil edilir.

NOT: Yaklaşık dört haftadır izin kullanıyordum. İzinden dönüşten sonra yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. Eposta:

sosyalguvenlik@yeniasya.com.tr,

ahmetarican34@gmail.com

Ahmet ARICAN

http://www.yeniasya.com.tr/yazi_detay.asp?id=8094

27.09.2012

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi