Facebook Takip edebilirsiniz

21 Eylül 2012 Cuma

Elektronik genel kurul (2) / Engin MALAY

Elektronik genel kurul (2)

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu ve ilkini çarşamba günü paylaştığımız “Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik” konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Yönetmeliğin ikinci bölümde; genel kurul öncesi işlemlere, üçüncü bölümde ise genel kurul anındaki işlemlere yer verilmiştir.

İkinci bölüm 6’ncı madde;“Genel Kurula İlişkin Bilgi ve Belgelere Erişimin Sağlanması”, 7’nci madde ise; “Genel Kurula Elektronik Ortamda Katılma Bildirimi” başlıklarını taşımaktadır.

Genel Kurula İlişkin Bilgi Ve Belgelere Erişimin Sağlanması:

(1) Kanunun 1527’nci maddesi uyarınca EGKS (Elektronik Genel Kurul Sistemi) ’yi uygulayacak şirketlerin, genel kurul toplantılarına ilişkin Kanun ve esas sözleşme gereği yapılması zorunlu olan çağrıları, genel kurul öncesi hak sahiplerinin incelemesine sunulması zorunlu olan belgeleri ve toplantı gündemine ilişkin belgeleri güvenli elektronik imzalı olarak Kanunda öngörülen süreler içinde EGKS’de hak sahiplerinin erişimine hazır bulundurmaları zorunludur.

Genel Kurula Elektronik Ortamda Katılma Bildirimi:

(1) Genel kurula elektronik ortamda şahsen veya temsilcileri aracılığıyla katılmak isteyen hak sahipleri bu tercihlerini EGKS’den bildirmek zorundadır.

(2) Genel kurula hak sahibi yerine temsilcinin katılacağı durumda temsilcinin kimlik bilgisinin EGKS’ye kaydedilmesi zorunludur. Temsilcinin toplantıya fiziki katılacağı durumlarda da yetkilendirme bu şekilde yapılabilir. Hak sahibi temsilci tayin ederken temsilcisini genel olarak yetkilendirebileceği gibi her bir gündem maddesine ilişkin ayrı ayrı da yetkilendirebilir. Katılma haklarını temsilci olarak kullanan kişi, temsil edilenin talimatına uygun oy kullanır.

(3) Tüzel kişi hak sahipleri adına, birinci ve ikinci fıkra uyarınca EGKS’de yapılacak bildirimlerin tüzel kişi imza yetkilisince Kanunun 1526 ncı maddesinin dördüncü fıkrası gereğince şirket namına kendi adlarına üretilen güvenli elektronik imzayla imzalanması gerekir.

(4) Bildirimler, hak sahibinin talimatına uygun olarak payların tevdi edildiği kuruluş tarafından da yapılabilir.

(5) Genel kurul toplantısına elektronik ortamda katılacağını bildiren hak sahibi bu tercihini EGKS’de geri alabilir. Elektronik ortamda katılma yönündeki bu talebini geriye almayan hak sahibi veya temsilcisi genel kurul toplantısına fiziken katılamaz.

Yönetmeliğin “Genel Kurul Anındaki İşlemler” ana başlıklı üçüncü bölümü, beş madde ile düzenlenmiş olup sırasıyla:

8’inci madde, Toplantıya Katılım,

9’uncu madde Toplantının elektronik ortamda açılması,

10’uncu madde, Elektronik ortamda görüş iletme,

11’inci madde Oy verme,

12’nci made Tutanak.

 Engin MALAY

http://www.gazeteyenigun.com.tr/koseyazilari/25050/elektronik-genel-kurul-%282%29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi