Facebook Takip edebilirsiniz

30 Eylül 2012 Pazar

Geçmişteki fazla mesai paralarını alabilirsiniz / Ali ŞERBETÇİ

 

Geçmişteki fazla mesai paralarını alabilirsiniz

 

* Akşamları 1 saat fazla mesai yapıyorum. 3 yıldır böyle. Müdürün emekli olması nedeniyle işten ayrılma tehlikesi ile karşı karşıyayım. Fazla çalışma ücretlerini ödemiyorlar. Bunları ne zamana kadar talep edebilirim. Böyle bir hakkım var mı? G.Y.
İş Kanunu'na göre, ücretlerde zaman aşımı 5 yıldır. Fazla mesailer de ücretten sayıldığından 5 yıl geçmişe yönelik fazla çalışma ücretlerinizi talep edebilirsiniz.


* Bir holdinge bağlı şirkette mühendis olarak çalışıyorum. Holdinge bağlı başka bir şirkette geçici olarak görevlendirmek istiyorlar. Gitmek zorunda mıyım?
İş Kanunu'na göre; işveren işçinin yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşulu ile başka bir işverene geçici olarak gönderebilir. Geçici iş ilişkisi 6 ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla 2 defa yenilenebilir.


* 3 yıldır bir mağazada çalışıyorum. İstifa edip çıkmayı düşünüyorum. İşveren tazminat vermemek için çıkarmıyor. İşsizlik maaşı almak için ne yapabilirim? 5...108914 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre; kanununda belirtilen haklı sebeplerden biri ile iş sözleşmesini fesheden işçi veya işyerinden haksız olarak işverenlikçe çıkartılan işçi tazminata hak kazanır. Bunun dışında işten ayrılan işçiye tazminat ödenmez. İşsizlik sigortasından yararlanmak için işverenlikçe kendi istek ve kusurunuz olmadan haksız olarak işten çıkartılmış olmanız gerekir.


* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 06.03.1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 10.04.1988. Bu tarihten itibaren aralıksız bir şekilde sigortalı olarak çalışmaktayım. 18 ay askerliğimi ödersem ne zaman emekli olurum? Emeklilik yaşım doldu mu? Ayrıca kendi isteğimle işten ayrıldığım taktirde tazminat alabilir miyim? 5...788925 Nolu SMS
SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 17 aylık askerlik borçlanmanız durumunda 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. 49 yaşınız 2014 tarihinde dolacağından emekli olacağınız tarih 06.03.2014 olacaktır. Ayrıca, prim gün sayınız tamamlanmış ve yaşı bekleyecekseniz Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alacağınız belge ile tazminatınızı alabilirsiniz.


Ali ŞERBETÇİ

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2012/09/30/gecmisteki-fazla-mesai-paralarini-alabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi