Facebook Takip edebilirsiniz

30 Eylül 2012 Pazar

Lüks yaşayana vatandaşa 3 aşamalı vergi geliyor

Lüks yaşayana vatandaşa 3 aşamalı vergi geliyor 

Başbakan Erdoğan'ın, “Zengine ilave vergi gelebilir” açıklaması, Türkiye'nin gündemine üç aşamalı gelecek. Yeni Gelir Vergisi, istisnaların kaldırılması ve lüks ürünlerdeki KDV artışına gidilmesinde 'zengine' daha çok pay düşecek. Henüz taslak halinde olan Gelir Vergisi Yasası’nda verginin harcamalar üzerinden hesaplanmasıyla ilgili bir düzenleme bulunuyor. Yıl içinde çok harcama yapan lüks yaşayan örneğin tatilini yurtdışında geçiren, lüks ev ve otomobil alan, bankada birikmiş mevduatı fazla olan ve kredi kartı harcamaları yüksek olan kişiler düşük gelir beyan edemeyecek.

Eğer bu kişiler gelirini az beyan ederse bilgisayar sistemleriyle kolaylıkla bulunup sorgulanacak. Yeni kanun maddeleri ile gelirini az bildiren ya ceza alacak ya da vergisini artırmak zorunda kalacak. Yeni Gelir Vergisi Kanunu içindeki önemli bir detay da istisnalar ile ilgili. Bu muafiyetler ise Gelir Vergisi Yasası'nın 18'inci maddesinde sayılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yüzde 35 yerine yüzde 15 vergi ödeyen ve milyon dolarlar kazanan futbolcuları zaten örnek olarak vermişti. Maliye'nin özellikle ücretleri dışında jestiyon (kâr payı olarak gösterilen jestiyonların yüzde 50’si vergiden muaftı) adı altında aldıkları ücretleri vergiden muaf olan başta banka CEO'ları olmak üzere finans sektörü yöneticilerinin bu kazançlarını vergi dışı bırakmayacağı biliniyor. Bu madde ile yine başta Orhan Pamuk olmak üzere birçok yazar, senarist ve ressama ek vergi gelmesi gündemde.

NİŞANTAŞI’NI ÜZECEK

Hükümet zengine yönelik vergiye lüks ayakkabı, çanta ve tekstille başlayacak. Prada, Louis Vuitton, Channel, Hermes gibi markaların çanta ve ayakkabısının vergisi yüzde 8’den 19’a çıkarılacak. Türkiye’de çok iyi satış yapan Nişantaşı’nda mağazaları bulunan lüks markalar daha fazla vergi ödeyecek.

ÜÇ AŞAMALI VERGİ

1- Gelir Vergisi Yasa Taslağı’na göre lüks yaşayan, tatilini yurtdışında geçiren, ev ve otomobil alan, kredi kartı harcaması yüksek olan 'düşük gelir' beyan edemeyecek.

2- Ücretleri dışında jestiyon ve telif adı altında aldıkları ücretleri vergiden muaf olan başta banka CEO'ları olmak üzere finans sektörü temsilcileri, yazar ve senaristler %35 vergi ödeyecek.

3- Deride KDV yüzde 8'den yüzde 19'a çıkacak. Burada amaç Prada, Louis Vuitton, Channel, Hermes gibi binlerce liraya satılan deri ayakkabı ve çantadan alınan vergiyi artırmak. ,

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/781004-paran-mi-var-vergin-var

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi