Facebook Takip edebilirsiniz

27 Eylül 2012 Perşembe

Maaşı Çekilmemiş Yurtdışı Borçlanmaları İptal Edilebilir / Şevket Tezel

 

Maaşı Çekilmemiş Yurtdışı Borçlanmaları İptal Edilebilir
Soru: Annem Londra’da ikamet etmektedir. Yurt dışı emeklilik borçlanmasında bulunduk ve 28 Kasım 2011’de emekli oldu. Biz günlüğü 17 TL den 2621 gün ödeyerek toplam 44.500 TL yatırdık fakat emekli maaşı asgariden bağlandı. 3 bin 600 günden emekli olan annemin doğum tarihi 02.03.1957’dir. 768 TL maaşı çıktı. Bu durumda dilekçe yazıp asgari yapmak istiyoruz desek asgariden yapıp geri kalan parayı alabilir miyiz? G.SÜMBÜL


Cevap: Maalesef rasgele borçlanma yapmanın kötü akıbetine uğramışsınız. 17 TL makul bir rakam ama ona uygun dönem için yaparsanız makul olur, aksi halde paranız boşa gitmiş olur. Dönemleri seçmeden ve sanırım kulaktan dolma rakamla bir yerden aldığınız eksik bilgi ile başvuru yapmışsınız. Tabii dönemleri seçmek için emekli aylığı hesabını bilen gerçek bir uzmandan destek almalıydınız. Aynı parayı ödeyerek ama bu defa 450 TL daha yüksek olarak aylığınız bağlanabilirdi. Çözüm şayet bağlanan aylığı çekmediyseniz mümkün. Borçlanmayı iptal ettirip paranızı geri aldıktan sonra doğru şekilde borçlanma yapabilirsiniz. Ama maaşı çektiyseniz maalesef yapacak bir şey olmaz. Asgariden borçlanma yapmak istiyoruz diyerek de paranızı geri alamazsınız.



Soru: 10.04.1971 doğumluyum, 1989’da SSK girişim oldu. 2004 yılının Haziran ayına kadar SSK’lı olarak çalıştım. Sonra hiç boşluk vermeden Bağ-Kur’a geçtim. Bağ-Kur’da 14.basamakta belli bir süre prim ödedikten sonra günlük ücret üzerinden 502,5 TL prim ödemeye başladım. Halen Bağ-Kurluyum. Sizden ricam emekli olurken daha fazla maaş almak için SSK’dan mı yoksa Bağ-Kur’dan mı emeklilik başvurusu yapmalıyım? 2022 Nisan ayında emeklilik hak kazanacağıma göre son beş yıl SSK sigortalısı olsam yüksek maaş alabilir miyim? Emre A.


Cevap: Son beş yıl bilfiil hizmet akdine dayalı olarak çalışıp SSK primi ödemekle SSK’lılıktan emekli olmanızı sağlarsınız. Ama maaşınızı yükseltmeniz sırf buna bağlı olmaz. Ödeyeceğiniz prime göre düşebilir de. SSK’lılıktan emekli olmanız Bağ-Kur aylığına göre daha yüksek olur. 01.10.2008’den sonraki süreç için SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olmanızın emekliliğe etkisi aynı olur. Ancak önceki süreden kaynaklanacak farklar nedeniyle SSK-Bağ-Kur maaş farkı doğar. 502,5 TL aylık prim de maalesef yüksek değildir. Bağlanacak aylığınızda maalesef düşüşe yol açar. 900 TL’den düşük her aylık prim aylıkta düşüşe yol açar.


Şevket Tezel

 

http://alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=5700


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi