Facebook Takip edebilirsiniz

26 Eylül 2012 Çarşamba

Mekânın cennet olsun Neşet ustam / Sadettin ORHAN

 

Mekânın cennet olsun Neşet ustam



Neşet Ertaş ustayı dün kaybettik. Hani birçok kişi için gelişi güzel "halka mal oldu" derler ya, bu payeyi tam anlamıyla hak eden ender şahsiyetlerdendir Neşet Ertaş.


Almanya'dan yolunu gözlediğimiz yıllarda, amatör bir bağlama icracısı olarak kasetlerini sabırsızlıkla beklerdim. Binlerce bağlama meraklısı gibi, her bir türküyü tekrar tekrar başa sarıp, Neşet ustanın tavrını yakalamaya çalışırdım. Sadece çalıp çığırmasıyla değil, derviş gönüllü yaşamıyla da hepimizi derinden etkiledi.

Yaşarken kıymeti bilinmedi diyenler var ki ben aksini düşünüyorum. O Anadolu'nun, Anadolu da onun kıymetini pekâlâ bildi. Hâsılı Almanya'nın, paranın ve şöhretin bozamadığı Neşet ustayı "iyi bilirdik..."

Her askerlik borçlanması emekliliği etkilemez

Soru: Sadettin Bey, askere gidiş tarihimiz, ilk sigortalı olduğumuz tarihten daha önce ise sigortalılık tarihimiz borçlandığımız süre kadar geri alınır diye biliyoruz. Ancak EmekliMatik'ten soruyorum, aksini söylüyor. Yani askerlik borçlanmasının bir faydası olmaz uyarısı veriyor. Benim ilk sigorta tescil tarihim 09.01.2002. Askere sigorta başlangıcımdan önce 21.02.2000 tarihinde gittim. Buna göre benim askerlik borçlanması yapmam emeklilik tarihimi değiştirmiyor mu? Ümit I.

Cevap: Ümit Bey, askerlik borçlanmasında genel kuralı doğru biliyorsunuz. Yani sigorta başlangıcınızdan önce askere gitmişseniz, askerlik borçlanması yapmanız halinde, sigorta başlangıcınız borçlandığınız süre kadar geriye çekilir. Fakat sigorta başlangıcınızın geriye çekilmesi her zaman emeklilik tarihinizi etkilemez.

SSK'lılardan 8.9.1999 tarihinden sonra sigorta girişi olan erkekler 25 yıl, 60 yaş ve 7000 günle; bayanlar 25 yıl, 58 yaş ve yine 7000 günle emekli olurlar. 18 ay askerlik yaptığınızı kabul edersek, askerlik borçlanması yapmanız halinde sigorta başlangıcınız 1 Ocak 2002'den 18 ay geriye, 2000 yılı ortalarına gider. Yani yine 08.09.1999 sonrası bir tarihte kalır. Dolayısıyla emeklilik şartlarınız değişmez. Netice itibariyle EmekliMatik'in vermiş olduğu sonuç doğrudur.

İki katı kurtarmaz

Soru: Sadettin Bey iyi çalışmalar. SSK primlerim asgari ücretten yatırılıyor. Son üç yılım ya da iki yılım asgari ücretin iki katı kadar ödense emekli maaşımda ne kadar değişme olur? Mustafa Y.

Cevap: Değerli okurum, asgari ücretin iki katına çıkarmanızın bir faydası olmaz. Ancak üç katına (2820 TL) çıkarırsanız, emekli aylığınızın düşmesini engelleyeceğiniz gibi bir-iki liralık artış meydana gelir.

SSK'dan daha erken emekli olursunuz

Soru: Sadettin Bey,1966 doğumluyum. 1997 yılında Bağ-Kur girişim var ve 60 gün prim ödendi. 2004'te tarım Bağ-Kur başlattım ve 2007'ye kadar devam etti. 2007'den 2012 yılına kadar da kısmi süreli olarak 306 günlük SSK primim var. Buna göre ben ne zaman emekli olabilirim? Nevin E.

Cevap: Değerli okurum, SSK (4/a) kapsamında prim ödemeye devam ederseniz 3600 günü doldurup 58 yaşınızda (2024 yılında) emekli olabilirsiniz. 3600 günün son 1260 gününü 4/a'lı ödemek şartıyla kalan kısmı isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeyebilirsiniz. Ancak primlerin tamamını isteğe bağlı öderseniz, bu primler Bağ-Kur kapsamında sayılacağından 3600 günle değil 5400 günle emekli olmak durumunda kalırsınız.



Sadettin ORHAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi