Facebook Takip edebilirsiniz

25 Eylül 2012 Salı

Yargıtay, Boşanan çiftler beraber yaşıyor diye ceza uygulanamaz / Ali TEZEL

 

 

Yargıtay;

Boşanan çiftler beraber yaşıyor diye ceza uygulanamaz

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, boşanan çiftler boşandıktan sonra aynı evde ikamet ediyor diye kadına bağlanan yetim aylığını kestiği gibi bir de dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunup hapis cezası istiyordu. Yargıtay, boşanmış da olsa beraber yaşamak suç değil dedi…

 

 

Bu köşeden, defalarca boşandığı kocası ile birlikte yaşayan kadınlara SGK’nın uyguladığı eziyetleri haber ve yorum konusu yaptık. En başta belirtelim, SGK sadece boşandığı kocasıyla beraber yaşayan kadınlara eziyet eder ama başka erkeklerle yaşarsa karışmaz. Hatta, hiç evlenmeden hem babasından hem de eski kocasından aylık alıp bir erkekle dost hayatı yaşayana da karışmaz. Sadece arada çocukları olsa da koca çocuklarını görebilmek için eski karısının evine girse (boşanan karı-koca aynı evde birkaç saat beraber otursalar) hemen gidip kadının dul-yetim aylığını keser, yetmez bir de dolandırıcılıktan ceza almalarını ister.

 

***MAHKEME SGK’YA DERS VERMİŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yöneticileri anlar mı bilmem ama yerel mahkeme SGK’ya ders vermiş. Diyor ki; mahkeme kararı ile boşanan karı-koca isterse yeniden görüşür, isterse aynı evi paylaşır isterse de aynı yatağa girer SGK sen buna karışamazsın, bakalım bu kadar net ve açık mahkeme kararına rağmen SGK’nın üst düzeyi bunu anlayabilecek mi?

 

****SGK YEDİ YIL HAPİS İSTEMİŞTİ
Olaya göre; Rize'de yaşayan F.T.İ ve M.İ çiftini, Kalkandere Asliye Hukuk Mahkemesi boşadı. Boşanma kararından sonra F.T.İ'ye vefat eden babasından kaynaklı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yetim maaşı bağlanmıştı. Ancak SGK, çiftin boşanmış olmalarına rağmen aynı evde yaşamaya devam ettiği, amaçlarının yetim maaşını alabilmek olduğu ve bu yüzden "kamu kurumunu dolandırmak" suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Rize Cumhuriyet Başsavcılığı da F.T.İ ve M.İ hakkında Türk Ceza Kanunu'nun "nitelikli dolandırıcılık" suçunu düzenleyen 158. maddesine göre 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve en az 13 bin 163 TL para cezası talep edilmişti.


 

***MAHKEME SİZE NE DEDİ


Ceza mahkemesi, iddianameye uymadı ve sanıkların beraatine karar vermişti. SGK beraat kararını Yargıtay’da temyiz etmişti. Yargıtay 15. Ceza Dairesi kararında dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp yarar sağlaması gerektiği belirtilerek "Bu suçun oluşması için hileli nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır" denildi. Dava konusu olayda, sanıkların kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile boşandıklarına dikkat çekilerek sanıkların böyle bir kararın varlığına rağmen birarada yaşayıp yaşamama hususunda özgür iradeleri ile davranabilecekleri belirterek, mahkeme kararını onadı.


 

SSK’YA GEÇMEYİN BAĞ-KUR’A DEVAM EDİN

15.10.1965 doğumlu bir bayanım. 2003 yılının 3. ayında isteğe bağlı olarak emeklilik ödemelerine başladım. Hiç prim aksaması yapmadan Bağ-Kur’a 2008 yılında geçtim. 2012 yılının Ocak ayına kadar Bağ-Kur ödemelerim devam etti daha sonra SGK’lı aktif çalışan olarak çalışmaktayım. Yaşımdan dolayı çalışma şartlarının da etkisiyle isteğe bağlı olarak sigorta prim ödemelerime devam etmek istiyorum. Böyle bir durumda emeklilik ile ilgili yaşımın ve yöntemin ne olacağı konusunda tarafınızdan bilgi verilmesini rica ederim. Merih ATİCAN

 

Hanımefendi, 8.9.1999 günü Resmi Gazetede yayımlanan 4447 sayılı yasadan sonra sosyal güvenlik sistemine girmişsiniz. Bu sebeple sizin için en erken emeklilik isteğe bağlıya devam ederek, Bağ-Kur’a dönmenizdedir. Bağ-Kur’dan toplam 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeyerek 60 yaşında (15.10.2025 günü) emekli olursunuz. Aktif SSK’lı olarak devam ederseniz 4500 gün sayısı ile 25 yıllık sigortalılık süresi ile 2028 yılının mart ayından önce emekli olamazsınız.

Ali TEZEL

http://alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=5697

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi