Facebook Takip edebilirsiniz

19 Ekim 2012 Cuma

Emeklilik yaşı 53’e çıkma kararı Başbakan’da/ Ali TEZEL

 

Emeklilik yaşı 53’e çıkma kararı Başbakan’da

 

Sosyal Güvenlikte açıkların azaltılması için, 1.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun dördüncü yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, tüm bakanlara iki toplantıda da sunum yaptı. Sunum sonrası da açıkların azaltılması için kademeli emeklilik yaşının 53’e veya 60’a çıkarılması gerektiği kararın da Başbakana ait olduğu sonucuyla toplantılar bitti….

 

Sosyal Güvenlik Reformu denilen bana göre DEFORM olan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1.10.2008 günü yürürlüğe girdi. Bu ay reformun dördüncü yılıydı ve Bakanlar Kurulunda dört yılda neler olduğu sunum ile görüşüldü.

 

***AÇIKLAR DEVAM EDİYOR

2006 yılından beridir önce 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı kapatıp yerine SGK’yı kurduk. Ardından, iptal süreçleri ile birlikte 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile daha geç emeklilik ve daha az emekli aylığı sistemini getirdik. Amaç Sosyal Güvenlik Sisteminin açıklarının Gayrisafi Milli Hasılanın yüzde 3 veya daha altına indirmekti. Şu anda açık GSYH’nın yüzde 4 ile 5’i arasında gidip gelmektedir. (Not: Girmeye çalıştığımız AB’de açıklar GSYH’nin yüzde 16 ortalamasında olup, İskandinav ülkelerinde de yüzde 19 seviyesindedir.) Anayasa’mıza göre de sosyal devletiz ve sosyal devletin en önemli göstergesi de sosyal güvenlik açıklarıdır. Açık ne kadar çoksa o kadar sosyal devlet oluruz.

 

***BAKAN SUNUM YAPTI

Sosyal Güvenlik Reformunun 4. yılında açıkların durumu konusunda Bakan Faruk Çelik tüm Bakanlar Kuruluna sunum yaptı ve açıkların halen aynı durduğu yerde devam ettiğini ve ileriki yıllarda da artış göstereceğini ifade etti. Bunun üzerine diğer Bakanlar’da açıkların nasıl düşürülebileceğini sorduklarında Bakan Çelik, halen 1999 ve 2002 yıllarında yapılan reformlarla 48 yaşlarında olanların emekli olduğunu bu yaşın 53’e çekilmesiyle açığın duracağını belirtti. Yani, halen, 44,45,46,47,48,49,50,51,52 yaşlarında emekli olmayı BEKLEYENLERİN emeklilik yaşının 53’e çıkarılmasını teklif etti. Diğer bakanlarda bu konuda çalışma yapılmasının yerinde olacağını ifade ettiler ama son söz Başbakan’da ve Başbakan daha bu konuda talimat vermedi. Bu arada emeklilik yaşının 53’e çıkarılmasının yanı sıra bir öneri daha geldi onu da yarın yazacağım.

 

***AÇIKLAR GEREKLİDİR ve FAKİRDEN FAKİRE PARA AKTARILMAKTADIR

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekliye-dula-yetime aylık veren ve topluma da sağlık hizmeti sunan Kurumdur. Gelirleri de işverenlerden ve çalışanlardan alınan primdir. SGK açık verince genel bütçeden para aktarılmaktadır. Yani gelir yeniden dağıtılmakta, zenginden alıp fakire vermektedir. Aslında zenginden de alınmamaktadır. Mesela 225 milyar kadar olan 2010 yılı Bütçemizde zenginler (kurumlar vergisi olarak) sadece 21 milyar lira vergi vermişlerdir. Bütçeye dolaylı vergiler ve ücretlilerden alınan vergiler sebebiyle geniş halk yığınları yani fakirlerden vergi alınmaktadır. Fakirden alınan vergilerden bir kısmı yine SGK aracılığıyla fakirlere aktarılmaktadır. İşte fakirden topladığımı vergileri yine fakirlere dağıtmayı bile yasaklayacak zihniyete doğru gidiyoruz.

 

***AÇIK KONUSUNDA SAMİMİYET YOK

Sosyal Güvenlik sisteminde açık var ve bu iki şekilde giderilebilir ya işverenden daha çok prim alarak ya da emeklilere daha az para verip, daha geç emekli ederek. Reform!!! ile emeklilere daha az para verip, daha geç emekliliği seçtik ama aynı yasa ile getirilen teşviklerle işverenlerin ödedikleri primleri de yüzde 25 azalttık. Yani, fakirden zengine gelir aktardık. Şimdi samimiyet testine gelelim, madem açık vardı neden işverenlerin ödediği primleri yüzde 25 indirim yaptık. Hadi gelin cevabını verin.

Ali TEZEL

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=5746

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi