Facebook Takip edebilirsiniz

22 Aralık 2012 Cumartesi

ÇALIŞANI DÜŞÜK ÜCRETLİ GÖSTEREN BÖYLE YAKALANACAK

ÇALIŞANI DÜŞÜK ÜCRETLİ GÖSTEREN BÖYLE YAKALANACAK


SGK Başkanı patronları uyardı, yeni yıla kadar vakit verdi...



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ''Artık sanayici ve işadamı olarak sosyal güvenlik açısından önümüze güvenle bakabileceğimiz bir ortamın oluşturulduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz'' dedi.

Acar, Kayseri'de düzenlenen, ''Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları'' konulu konferansta, 2008 yılında 15 milyon 41 bin olan aktif sigortalı sayısının 2012'de 18 milyon 514 bine ulaştığını, 3,5 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişinin aktif sigortalı olarak sisteme girdiğini söyledi.

Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin temellerini attıklarını vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

''Artık sanayici ve işadamı olarak sosyal güvenlik açısından önümüze güvenle bakabileceğimiz bir ortamın oluşturulduğunu net bir şekilde ifade edebiliriz. 2012 bütçemizde 93,5 milyar lira gelir tahminimiz vardı, 98,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe gelirlerimizde 7 milyar liranın üzerinde artış olmuş. Bütçe tahminimizde açıklarımız 25,4 milyar lira, gerçekleşmesi 20,5 milyar lira. Yani sosyal güvenlik açığında 5 milyar liraya yakın pozitif bir sonuç elde ettik. Prim gelirlerimizi de artırmamız gerekiyor. Kısa vadede giderlerimiz açısından bakıldığında emekli aylıklarına bir şey yapamıyoruz. 10 milyon 400 bin emekliye 105 milyar lira emekli aylığı ödüyoruz. Sağlık giderlerimiz 44,4 milyar lira, bunun üzerinde biraz daha sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulması için çalışmalarımız devam ediyor.''

-Kayıt dışıyla mücadele-

Kayıt dışıyla mücadelede de önemli mesafe aldıklarını ifade eden Acar, 2008'deki reformdan sonra kurumun 25 bin personeliyle yüksek bir çalışma temposu yakaladığını, 1 milyon 231 bin 877 kişinin kayıt altına alındığını belirtti.

Toplam 80 bin 507 işyerini tescillediklerini dile getiren Acar, ''60'a yakın kamu kurum ve kuruluşundan bilgiler aldık, bu bilgiler bize halen geliyor, bunları değerlendirdik. Kimlik bildirme formları var, İçişleri Bakanlığı hizmet işletmelerinde çalışanları bildiriyor, biz oradan o formları aldık, kendi kayıtlarımızla karşılaştırdık. Çok kapsamlı bir kayıt dışıyla mücadele seferberliği çerçevesinde 1 milyon 231 bin kişiyi kayıt altına aldık'' dedi.

-Meslek kodu çalışması-

Meslek kodu çalışmasıyla ilgili de bilgi veren Acar, şöyle konuştu:

''Artık bize, meslek kodları bildirilecek. Bir iş yerinde 5 aşçı çalışıyorsa biri aşçıbaşı, hepsinin asgari ücretten olması mümkün mü? Değil. Aşçıbaşının ücreti bir miktar fazla olur. Bunu biz kabul etmeyeceğiz. Veya bir işyerinde çalışan mimarı, mühendisi, özel sektörde çalışanla karşılaştıracağız. Tüm meslek kodlarıyla ilgili bir çalışma yapacağız. Ne ücret veriliyorsa bunun beyan edilmesini sağlayacağız. Biz geçmiş dönemle ilgilenmiyoruz, geleceğe bakıyoruz. İşadamlarımıza sesleniyorum, lütfen, çalıştırdığımız işçiler için gerçek ödediğiniz ücretin altında beyan ediyorsanız, bunları 2013 yılından itibaren gerçek rakamlarına dönüştürün.''

-Sosyal güvenlik destek primi ödemesi-

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın 3 ayrı yazılımı bulunduğuna dikkati çeken Acar, bunları tek yazılımla birleştireceklerini söyledi.

SGK Başkanı Fatih Acar, bu projeyi 2,5 yıl içinde tamamladıklarında kurum memurunun tek ekranda bütün sistemi görebileceğine değinerek, şunları kaydetti:

''450 bin kişi, sosyal güvenlik destek primini ödemeyi unutmuş. Emekli olmuş, 4b'li olarak çalışmaya başlamış, sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerektiği halde bunu ödememiş. Biz bununla ilgili bir düzenleme getiriyoruz. Bunları TEFE ve TÜFE ile ödeme imkanı getiriyoruz, cezaları kaldırıyoruz. Sisteme geçtiğimizde bu olmayacak. Üç sistem birbirini gördüğü zaman biri 4b'li çalışmaya başladığı anda sistem diyecek ki, 'bu arkadaşımız emekli oldu, 4b statüsünde şurada çalışmaya başladı, sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor'. Bunu bitirdiğimizde 17 milyon sigortalımızla ilgili böyle bir sistemi devreye geçirmiş olacağız.''

Acar, çalışmaları süren akıllı arşiv binasını 2,5 yılda faaliyete geçireceklerini, 2,5 milyar evrakı dijital ortamda tarayabileceklerini de belirtti.

Konferansa Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ve İsmail Tamer, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, mali müşavirler ve işadamları katıldı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi