Facebook Takip edebilirsiniz

22 Aralık 2012 Cumartesi

Dedikodu yapan işçi atılır mı? / Ali Şerbetçi

Dedikodu yapan işçi atılır mı?


* İşe giren bir işçimiz ile diğer çalışanımız olmadık şekilde dedikodu çıkardı. Acaba ikisini de işten tazminatsız çıkarmak mümkün mü? F.K
İş Kanunu'nda işverenin işçiyi tazminatsız olarak işten çıkarma halleri şöyle belirtilmiştir:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması.
c) İşçinin, işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin, işverene yahut onun aile üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84'üncü maddeye aykırı hareket etmesi.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, 7 günden fazla hapisle cezalandırılan bir suç işlemesi.
g) İşçinin, işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya 1 ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut 1 ayda 3 iş günü işine devam etmemesi.
h) İşçinin, yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin, işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri 30 günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
Dedikodu yapmak bu hallerden sayılmamıştır. Ancak işverenin, başka işçisine sataşması söz konusu ise, işveren işçiyi tazminatsız olarak işten çıkartabilir.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 01.03.1966 doğumluyum. SSK girişim 01.11.1987. Askerliğimi SSK'dan önce 18 ay yaptım. 8200 günüm var. Askerlik borçlanmasını ne kadar yapmam lazım? Kaç yaşında emekli olabilirim? 5...929776 Nolu SMS
SSK girişinize göre, 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 12 aylık askerlik borçlanıp ödemeniz halinde 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda başka prim ödemeden 01.03.2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.



Ali Şerbetçi



http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2012/12/22/dedikodu-yapan-isci-atilir-mi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi