Facebook Takip edebilirsiniz

31 Aralık 2012 Pazartesi

Her ay 2500 lira kaybınız var / Sadettin ORHAN

 

Her ay 2500 lira kaybınız var



Soru: Sadettin Bey, benim sigorta primlerim uzun yıllar boyunca tavandan yatırıldı.

 


Ancak son yıllarda tavan yükselince bizim maaşlar biraz geride kaldı. Şu anda 5300 TL brütle çalışıyorum. Aslında üç yıl önce emekliliğe hak kazandım ama ben halen çalışmaya devam ediyorum. Acaba çalışmaya devam etmem emekli aylığımı düşürür mü yoksa artırır mı? Sizin tavsiyeniz nedir? Oşin E.

Cevap: Değerli okurum, mevcut ücret düzeyinde çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı düşürmez, artırır. Fakat emekliliğe hak kazanmışsanız emekli aylığınızı alarak da çalışmaya devam edebilirsiniz. Şu an her ay için yaklaşık 2500 lira aylıktan mahrum kalıyorsunuz. Eğer emekli olarak da aynı işte çalışabilecekseniz, bir an önce aylığınızı bağlatmanızı tavsiye ederim.

İzin hakkınız saklıdır

Soru: Sadettin Bey, 2004 yılının iznini kullanmadım. 2010 yılında fabrikamız kapandı ve aynı işverene bağlı başka bir işyerine tayin oldum. Acaba yeni işyerinde 2004 yılının izni yanmış mıdır? Emekli olurken 2004 yılının izin ücretini isteyebilir miyim? Ali A.

Cevap: Ali Bey, aynı işverenin farklı işyerlerinde çalışmanız, kıdeme bağlı haklarınıza zarar vermez. İşveren aynı olduğu için aynı işyerinde çalışmış gibi değerlendirilirsiniz. Yani bir önceki işyerinde kullanmadığınız izin hakkınızı yeni işyerinizde kullanabilirsiniz. Yine kıdem ve ihbar tazminatlarınız da toplam süreye bakılarak hesaplanır. Şu an 2004 yılının iznini kullanabileceğiniz gibi kullanmadan emekli olmanız halinde ücretini de talep edebilirsiniz.

Babanızın iki alternatifi var

Soru: Sadettin Bey, ailemin hiçbir geliri yok ve köyde yaşıyorlar. Babamın 1988 yılında Bağ-Kur tescili var ama hiç hizmeti görünmüyor. SSK'ya 1984 Şubat ayında başlangıç yapmış ve 1668 günü var. 02.01.1962 doğumlu olan babamın 20 ay askerliği bulunuyor. Acaba en kısa sürede nasıl emekli olabilir? Salih U.

Cevap: Değerli okurum, babanızın emeklilik için iki alternatifi bulunuyor. Birincisi, babanız askerlik borçlanmasını yaptıktan sonra bir işyerinden sigortalı olarak 3.600 günü doldurursa, 60 yaşını tamamlayacağı 2022 yılında emekli olabilir. İkincisi, 3.600 günün üzerine prim ödemesini devam ettirir ve 5150 günü tamamlarsa, 2019 yılında emekli olabilir. Birincisinde daha az primle daha geç, ikincisinde daha fazla prim ödeyerek daha erken emekli olabilir.

Fransa'dan dul aylığı bağlanır

Soru: Sadettin Bey, babam 1989'dan 2012 yılına kadar Fransa'daydı. 28.08.2012 tarihinde Fransa'da vefat etti. Kendisi emekli olmak üzereydi. Hatta istenilen en son evrakı da vermiş ve emekli maaşının bağlanmasını bekliyordu. Acaba babamın maaşını annem alabilir mi? Bunun için nereye başvurmamız gerekiyor? Talip A.

Cevap: Değerli okurum, Fransa ile Türkiye arasındaki sözleşme gereği, bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğüne başvurabilirsiniz. İlgili müdürlük sizin talebinizi Fransa makamlarına iletecek ve şartların tutması halinde annenize dul aylığı bağlanacaktır.


Sadettin ORHAN



http://ekonomi.bugun.com.tr/her-ay-2500-lira-kaybiniz-var-yazisi-217384

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi