Facebook Takip edebilirsiniz

21 Aralık 2012 Cuma

İşe içkili gelmek atılma nedeni / Ali ŞERBETÇİ

İşe içkili gelmek atılma nedeni 

* 5 yıldır bizde çalışan bir işçi, son 2 aydır işe içkili gelmeye başladı. Özellikle pazartesi günleri işe geldiğinde içki kokuyor. İşe içkili gelen bir işçi hakkında ileride iş mahkemesinden davayı kazanmaması için ne gibi tedbirler almamız gerekir? İşe akşamdan kalan bir şekilde gelen işçiyi tazminatsız atabilir miyiz? İçkili gelmesi halinde bunun tespitini sizce nasıl yaparım? M.Ü.


İş Kanunu'na göre; işyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak yasaktır. İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına 3 iş günü veya bir ayda 5 iş gününden fazla sürmesi durumunda işverenin işçinin iş sözleşmesini derhal feshetme hakkı vardır. İşveren, işyerine sarhoş olarak gelen veya işyerinde alkollü içki kullanan işçiyi İş Kanunu'nun, 25/II-d bendi gereği bu durumu belgelemek şartıyla tazminatsız işten çıkarabilir. İşveren, işçinin alkollü olduğunu doktor raporu, işçinin veya müşterilerin yazılı beyanı ile de belgeleyebilir. Sadece işyerinde çalışan işçilerin beyanı, işçinin itirazı halinde yeterli olmayabilir. İşveren, iş sözleşmesini fesih yetkisini, bu olayı öğrendiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde kullanmak zorundadır.


* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
05.09.1969 doğum tarihim. İşe girişim 01.05.1985. 4080 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Sadettin ŞİMŞEK
SSK girişinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. 1145 gün daha prim ödemeniz halinde prim gün sayınız, 2017'de de yaşınız dolacak. Buna göre prim gün sayınızı tamamlayarak 05.09.2017'de emekli olabilirsiniz. SSK girişiniz askerlikten önce olduğundan, emeklilik yaşınızı etkilemez ancak prim gün sayınıza eklenir.


Ali ŞERBETÇİ

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2012/12/21/ise-ickili-gelmek-atilma-nedeni



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi