Facebook Takip edebilirsiniz

27 Aralık 2012 Perşembe

İstifada kilit nokta! / Ali Tezel

İstifada kilit nokta!


Ali Tezel Kıdem Tazminatını Yazdı; İstifada kilit nokta!



4857 sayılı İş Kanunu gereğince hak edilen kıdem tazminatı nakden (para olarak), defaten (bir defada) ve anında ödenmek zorundadır. Bu şartlarla ödenmezse mevduata uygulanan en yüksek faiz talebiyle dava açılabilir.



15 yıl sigortalılık ve 3600 iş günü prim ödememi tamamladım ve SGK'dan "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını alarak çalışmış olduğum fabrika insan kaynakları departmanına götürdüm. Buraya kadar her şey normal, fakat departman sorumlusu, "Yargıtay'ın kararı var" diyerek üç ay takip süreci olduğunu ve bu süre sonuna kadar kıdem tazminatımı ödemeyeceklerini söyledi. Benim üç ay içinde çalışmaya başladığımı öğrenirlerse kıdem tazminatımı bir daha asla ödemeyeceklerini ifade etti. Bu konuyu mahkeme yoluyla çözmem mümkün mü? Acil önerilerinizi ve desteğinizi bekliyorum. Mesut Uzun

Mesut Bey, 1475 sayılı (eski) İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre kıdem tazminatı alıp alamayacağımız belli edilmektedir. Bu maddenin beşinci bendine göre SGK'dan aldığınız "Kıdem tazminatı alabilir" belgesini işverene verdiğiniz an artık işe gitmenize gerek yok ve herhangi bir ihbar (bekleme) öneli-süresi olmaksızın işvereniniz hak ettiğiniz kıdem tazminatını size derhal ödemelidir. Öyle "3 ay bekle sonra veririz" gibi bir uygulama yok. İşveren sonrasında, "Bu belge bana verilmedi" demesin diye bu belgeyi ve bu belgeyle istifa dilekçesini noterden gönderip kıdemi ödemeleri için 3 gün süre verin. Vermezse davayla alırsınız.

NİYET-AMAÇ TESPİT MAKİNESİ DAHA İCAT EDİLMEDİ

1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 5'inci bendine göre, işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılma niyetinizin ne olduğu çok önemli. Şayet emeklilik yaşınızı beklemek üzere evinizde dinlenmek üzere ayrılıyorsanız kıdem tazminatı alma hakkınız var. Yok aslında başka bir işyerinde iş buldunuz ama bu işyerindeki kıdem tazminatını alıp diğer işyerinde işe başlama niyetiniz varsa bu durumda kıdem tazminatı alma hakkınız yok. Fakat teknolojik gelişmelere rağmen daha niyet okuma makinesi icat edilmedi.
Öte yandan, gerçekten emeklilik yaşınızı evinizde beklemek üzere işyerinden ayrılıp kıdem tazminatınızı aldınız ama bir müddet sonra planlarınıza uymadığından veya başka sebeplerle karar değiştirip bir başka işyerinde işe başlamanız yasak değil. İşte burada cevabı verilecek soru şu: İşyerinden kıdem tazminatı alıp giderken gerçek niyetiniz-amacınız nedir? Amacınız başka bir işyerinde işe girmekse kıdem tazminatı hakkınız değil. Bu konuda yargının görüşü de bu doğrultuda olup size örnek bir mahkeme kararından bazı bölümler veriyorum.

Örnek yargı kararı
Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi Esas: 2006/2716, Karar: 2006/8549, Tarih: 04.04.2006
ÖZET: 506 Sayılı Kanun'un 60. maddesinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya yine aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle işçilerin kıdem tazminatına hak kazanabileceği hükme bağlanmıştır. Düzenlemenin amacı, prim ödeme ve sigortalılık süresi yönünden emeklilik hakkını kazanmış olsa da diğer bir ölçüt olan emeklilik yaşını beklemek zorunda olan işçilerin, bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamaktır. Şüphesiz işçinin bu ayrılmasından sonra yeniden çalışması gündeme gelebilir ve Anayasal temeli olan çalışma hakkının ortadan kaldırılması beklenmemelidir. Bu itibarla işçinin ilk ayrıldığı anda iradesinin tespiti önem kazanmaktadır. (506 s. SSK. m. 60, geçici madde 81), (1475 s. İş K. m. 14).


 Ali Tezel


http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/806690-istifada-kilit-nokta



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi