Facebook Takip edebilirsiniz

21 Aralık 2012 Cuma

Kocam babasıyla evlenmemi istiyor / Şükrü Kızılot

 
Kocam babasıyla evlenmemi istiyor




SORU: Kocam, iki aydır ısrarla “Biz boşanalım, sen babamla evlen” diye baskı yapıyor. Nedenine gelince, kocam işsiz, ben de ev kadınıyım. Kayınpederimin evinde kalıyoruz ve onun emekli aylığı ile geçiniyoruz. Kayınpederim akciğer kanseri. Ölürse, aylğı oğluna bağlanamıyor. O da “Boşanalım, babamla
evlen. Onun maaşının yüzde 75’i sana kalıyormuş. Biz yine beraber yaşarız” diyor. Ben de çok korkuyorum. Siz ne dersiniz?
YANIT: “Olmaz” deriz. Medeni Kanun’un 129/2. maddesi uyarınca, kayınpederinizle yani kocanızın babasıyla evlenmeniz yasak. Nikahınız kıyılamaz. Aksi halde hem evlendirme memurları hem de siz hapse girersiniz. Kocanıza bu durumu anlatın.

KIZIMA DÜKKÂN BAĞIŞLAYACAĞIM KOCASI BOŞANIP YARISINI ALABİLİR Mİ?

SORU: Kızıma Bağdat Caddesi’nde, ayda 20 bin dolar kira geliri olan dükkanımı bağışlayacağım. Ancak damat biraz yaramaz, ufak tefek kaçamaklar yapıyor. Anlayacağınız gözü dışarıda.. Dükkanı kızıma bağışladığımda, damat ileride kızımdan boşanıp dükkanın yarısına sahip olur mu?
YANIT: Rahat olun. Boşanma halinde damat o dükkanın yarısına sahip olamaz. Allah gecinden versin, kızınız damadınızdan önce ölürse, kızınızdan olan 3/4’ü torunlarınıza, 1/4’ü de damadınıza kalır.
İŞLETME DEFTERİNE DEVAM

SORU: Yeni TTK kafamızı karıştırdı. İşletme defterine yer verilmemiş. Yılbaşı yaklaşıyor, ne yapacağız? Süleyman BÖLÜK-ÇORUM
YANIT: Bu konu daha önce yaptığımız açıklama ve uyarıların da etkisiyle, 19 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ” ile açıklığa kavuşturuldu. Tebliğin Geçici birinci maddesinde; yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar işletme hesabı esasına göre defter tutmaya devam edilebileceği belirtiliyor.

SİGORTA BORÇLANMASI İÇİN ACELE EDİN

SORU: Ben askerlik, eşim de doğum borçlanması yapacak. Borçlanma primlerinde gelecek yıl için herhangi bir artış veya azalış söz konusu mu? Murat TUNA - ANKARA
YANIT: Borçlanma primlerinde azalış değil, artış söz konusu. Yılbaşından itibaren asgari ücret artacak. Buna bağlı olarak, ödeyeceğiniz borçlanma primi de artacak. O nedenle, 2012 yılı sonuna kadar borçlanma işlemlerinizi yapınız.

2013’TE BORSA KAZANÇLARINA VERGİ VAR MI?

SORU: Bu yıl borsada iyi para kazandım ve vergi de ödemedim. 2013 yılında durum nasıl, vergi geliyor mu?Serkan ATASEVER / ANKARA
YANIT: Rahat olun, 2013 yılında da borsa kazançlarına gelir vergisi yok. Örneğin, borsada iki milyon lira kazanırsanız, iki lira dahi gelir vergisi ödemeye-ceksiniz.

LEVHA ASMAYANA HAPİS KALKTI MI DURUYOR MU

SORU: Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticaret unvanını işletmenin gözükebilecek bir yerine asmayanlara 3 ay ile 2 yıl arasında “Hapis Cezası” vardı. Son durum ne oldu, hapis cezası kalktı mı duruyor mu? Kerem KESKİN / ANKARA
YANIT: Hürriyet’teki ısrarlı uyarılarımız göz önüne alındı ve hapis cezası kaldırıldı. Cezası 2 bin lira “idari para cezası” oldu.

ÇİÇEKÇİLER HEMŞİRE ÇALIŞTIRACAKMIŞ DOĞRU MU?

SORU: Arkadaşım söylediğinde önce inanmadım sonra yemin edince size sormaya karar verdim. Çiçekçiler hemşire mi çalıştıracak? Arkadaşım “işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ile de anlaşma yapacaksın yoksa her ay 12 bin 500 lira ceza ödeyeceksin” dedi. Dükkandaki bütün çiçekleri satsam 12 bin 500 lira etmez. Yanımdaki bir elemanın ücretini bile ödemekte zorlanıyorum. Lütfen bütün bunların şaka olduğunu söyleyin.
Selim GÜRLER / ANTALYA
YANIT: Şaka değil gerçek. Arkadaşınız doğru söylüyor. Ancak 30 Aralık 2012’de başlayacak olan bu olay sizin gibi küçük işletmelerde 2014’ün ortasında uygulanacak. Sanıyorum bu yasa yakında değişir.

 Şükrü Kızılot

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22203288.asp

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi