Facebook Takip edebilirsiniz

23 Aralık 2012 Pazar

Ucuz hizmet borçlanması yapmak için son hafta / Ersin UMDU

Ucuz hizmet borçlanması yapmak için son hafta

Bilindiği üzere asgari ücret miktarları yılın başında ve ortasında iki kere zam alır. 2012 yılında asgari ücret ilk 6 aylık dönemde yüzde 5.9, ikinci dönemde yüzde 6.09 olmak üzere yıllık toplamda yüzde 12.37 zamlanmıştı. Şu an da asgari ücret ile ilgili işçi, işveren ve devleti temsil edilen üyeler tarafından oluşturulmuş Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücret artış oranlarını belirlemek için görüşmelerini yürütüyor. Asgari ücret artış oranları 2013-2015 Orta Vadeli Ekonomik Program’da ‘yüzde 3+3’ olarak belirlemiş olsa da komisyonun yaptığı görüşmeler sonrasında bu oran değişebilir. Asgari ücretin bir aileyi geçindirecek düzeyde olması temennimizdir. Bu sebeple umarım iyi bir zam kararı çıkar, işçiler sevinir. Bununla birlikte; asgari ücretin yüksek olması işverenleri üzdüğü gibi, emekli olmak için gerekli şartları sağlamak maksadıyla askerlik, doğum, yurtdışı vs. gibi hizmet borçlanması yapacakları da üzecektir.

Çünkü hizmet borçlanmaların miktarı sigortalıların kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde geçerli asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple; hizmet borçlanmaların tutarı asgari ücretle beraber artar. Dolayısıyla bu hafta; emeklilik hesabında sayılsın diye askerlik, doğum, yurtdışı vs. gibi borçlanmaları asgari ücret üzerinden yapacak olan sigortalıların 2013 yılı girmeden yapmaları halinde borçlanmalar daha ucuza mal olacaktır.

Emekli olmak için hizmet borçlanması yapması gerekenler, borçlanma miktarı pahalanmadan, aralık ayı bitmeden borçlanma için talepte bulunsun.

SGK SMS’li bilgilendirme yapıyor

SGK tarafından verilen hizmetlerin (sigortalılığın başlatılması, sigortalılığın sonlandırılması, maaş bağlanması, şahıs ödemeleri, iş göremezlik ödeneği, evlenme yardımı, cenaze ödemeleri, hizmet borçlanması vb.) sonuçlarını, kısa mesaj yoluyla vatandaşların cep telefonlarına bildirmektedir. SMS sisteminden faydalanmak için, SGK web sayfası www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/e_sgk/sms_bilgilendirme linke tıklayarak ulaşılabilir. GSM numarası bilgi girişi yapacak kişi ile mesaj gönderilen cep telefonunun kayıtlı olduğu kişinin aynı T.C. Kimlik numarasına sahip olması zorunludur. Bilgilerini SGK veri tabanına giriş yapanlara hizmet sonuçları SMS ile ücretsiz bildirilecektir.

Uzun süreli istirahatta olanların yıllık izin hakları

Soru: İşyerinde 2 yıl kesintisiz çalıştım. Yaklaşık 5 ay önce kaza geçirdim ve 5 aydır raporluyum. Bu durumda yıllık izin hakkım nasıl olacak? (Mehmet Emin Özdoğan)

Cevap: Uğradığınız kaza sebebiyle uzun süre işe gidemediğiniz için o tarihteki hizmet sürenize göre hesaplanacak bildirim sürenize 6 hafta daha eklenir ve eğer raporlu olduğunuz süre bu şekilde hesaplanacak süreden daha fazla ise, fazla olan kısım yıllık ücretli izninizin hesaplanmasında değerlendirmeye alınmaz. Buna göre; sizin belirttiğiniz çalışma süresi ve rapor süresine göre şu şekilde hesaplanır. İşyerinde 2 yıllık bir çalışmanız ve 5 ay rapor kullandığınız için 2 yıllık hizmeti olan bir işçi için ihbar süresi 6 hafta olacağından, bu süreye bir 6 hafta daha eklenecek ve bulunacak 12 haftalık süre yıllık izin hakkınızı hesaplarken çalışılmış gibi sayılacak, geri kalan süre ise değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu sebeple; 5 aylık rapor sürenizin 12 haftası çalışılmış, kalan süre çalışılmamış sayıldığından 12 haftası yıllık izin hakkınızı hesaplanır.

SGDP emekli aylığını etkiler mi?

Soru: 2004 yılında SSK’dan emekli oldum. 2006 yılında tekrar ücretli olarak işe başladım. Aynı tarihte çalıştığım şirket adıma Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) ödemeye başladı. SGDP’li çalışmayı bırakırsam ödenen prime göre yeniden emekli maaşı düzenlemesi yaptırmak mümkün mü? (Levent Kirman)

Cevap: SSK emeklisi (4/a’lı) olarak SGDP ödenerek çalışılması halinde işveren tarafından SGK’ya işçi için prim ödenir ve emeklinin aldığı yaşlılık aylığı kesilmeden çalışılır. SGDP için ödenen prim sigortalının hesabına geçmeyeceğinden emekli aylığınızı etkilemez.

 Ersin UMDU

http://haber.gazetevatan.com/Haber/501323/1/Gundem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi