Facebook Takip edebilirsiniz

28 Ağustos 2014 Perşembe

Bankadan otomatik kredi oyunu

Bankadan otomatik kredi oyunu
Tüketici kredisi kullandırmak için agresif yöntemler kullanan bankalar, SMS'le binlerce kişiyi borçlandırdı. Bankacılar "Bu yöntem yasal değil" dedi
Bankaların 'krediniz hazır' tarzı kısa mesaj servisi (SMS) bildirimleri can yakmaya başladı. Tüketici Kanunu'nda "Kredi talep eden kişinin bankaya şahsen başvurması gerekir" maddesi olmasına karşın, bankalar SMS mesajlarıyla otomatik olarak kredi kullandırıyor. Son dönemlerde bankaların kredi pazarlamak için kullandıkları bu vahşi pazarlama yöntemiyle binlerce kişiyi borçlandırdıkları öğrenildi. Özellikle 2009'dan sonra küresel sermayenin Türk bankalarına akmasıyla ellerinde bulunan yüklü miktardaki parayı satmak için her yolu deneyen bankalar, bu konuda çalışanlarına da 'mobbing' uygulamaktan kaçınmıyor. 16 yıllık bankacıyken bu tür baskılara boyun eğmediği için şube müdürlüğü görevinden atılan Önder Karaçay, yaşananları anlattı. Hafta sonları bile çalışmaya zorlandıklarını ve merkezden gelen 'sorunsuz müşteri' listelerine göre kredi için SMS attıklarını söyleyen Karaçay, "SMS'le bildirilen krediyi almak için müşterinin şubeye gidip imza atması gerekiyor. Bunu bilenler istemiyorlarsa şubeye gitmiyor. Ancak, bilmeyen o kadar çok insan var ki, çoğunluğu kredi çıktı diye gidiyor. Bu kişilerin kredi belgelerindeki tarih, şubeye geldikleri günden önceki döneme göre yazılıyor. Yani tüketici daha önce şubeye gelerek başvurmuş gibi gösteriliyor" dedi. 

İŞTEN ATIP KREDİ VERDİ 
Kendisini işten atan bankadan SMS'le kredi talebi aldığını belirten Karaçay, "12 Eylül 2012'de beni işten çıkaran bankam, birkaç ay sonra yazılı talebim olmadan Bankalar Kanunu ve Tüketici Yasası'nı ihlal ederek adıma 171 bin 300 TL konut, 75 bin TL taşıt, 15 bin TL ihtiyaç kredisinin ön onayının yapıldığını SMS ile bildirdi. Oysa aynı banka 16 yıllık çalışanı olarak beni haksız yere işten çıkarmıştı. İşe iade davamı kazandım. Yargıtay'a gitti. Banka yüzde 100 suçlu bulundu. İşe geri çağırmadılar. Maddi karşılığı tarafıma ödendi. Çalıştığım yıllarda kullanamadığım yıllık izinlerle ilgili hâlâ haklarımın tamamı tarafıma ödenmedi. 'Ödememe kararı aldık, biz büyük bir bankayız. Ne yapmak istiyorsan yap dediler" şeklinde konuştu. SMS görüntüsünün fotokopisiyle konuyu önce BDDK'ya bildirdiğini belirten Karaçay, BDDK'nın ise bunun kendi yetkilerinde olmadığını, şikâyetin Bankalar Birliği'ne yapılması gerektiği şeklinde bir yanıtın geldiğini söyledi. Karaçay, "Bankalar Birliği'ne yazdım 1 yıldan fazla oldu cevap vermediler" dedi. 

YÖNETİM BASKI YAPTI 

Karaçay, çalıştığı dönemin özellikle son yıllarında, otomatik olarak talimatsız onaylanan kredilerin kullandırılması konusunda baskı gördüğünü vurguladı. Karaçay, "Bu yapılanlara karşı çıkıyordum. Müşteriler de bize kızıyordu. Banka yönetimine bunu anlatamıyorduk. Arayacaksınız ve bu kredileri satmak için müşterileri zorlayacaksınız diye baskı yapıyorlardı" diye konuştu. 

SABAH 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi