Facebook Takip edebilirsiniz

16 Ağustos 2014 Cumartesi

Hamilelik tazminat nedeni sayılır mı?

 

Hamile olmam sebebiyle işten ayrılmam halinde tazminat alabilir miyim?
Riskli gebelik durumum var.
Bununla ilgili sağlık kurulu raporum da bulunuyor.
Tazminatımı alıp işten ayrılmam mümkün mü? A.A.

İş Kanunu'na göre, hamilelik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçiye tazminat ödenmez ancak işveren yine kanuna göre hamile olan işçiyi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıramaz, gece mesaisi yaptıramaz. Riskli gebelik durumlarında doktor raporunun bulunması halinde istirahat raporu kullandırmak zorundadır. İşçi bu durumda kendi isteği ile işten ayrılırsa tazminat alamaz ancak işveren iş sözleşmesini haklı bir neden olmadan sona erdirirse tazminat ödemek zorundadır.

3 yıldır bir mağazada çalışıyorum. İstifa edip çıkmayı düşünüyorum.
Tazminat vermemek için işveren beni işten çıkartmıyor. İşsizlik maaşı almak için ne yapabilirim?
5...108914 Nolu SMS

İş Kanunu'na göre, kanunda belirtilen haklı sebeplerden biri ile iş sözleşmesini fesh eden işçi veya işyerinden haksız olarak işverenlikçe çıkartılan işçi tazminata hak kazanır. Bunun dışında işten ayrılan işçiye tazminat ödenmez. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için işverenlikçe kendi istek ve kusurunuz olmadan haksız olarak işten çıkartılmış olmanız gerekir.

Askerliği ödeyip prim günümü tamamlayarak 7 sene çalıştığım şirketten tazminatımı alabilir miyim?
Eşim ve ben sağlıktan yararlanabilir miyiz?
5...731084 Nolu SMS

Askerlik dönemizi borçlanıp ödediğiniz takdirde prim ödeme gün sayınızı ve hizmet sürenizi dolduruyor iseniz, sadece yaşı bekleyecekseniz Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bu süreleri doldurduğunuza ilişkin alacağınız yazı ile işverenliğe müracaat ettiğiniz takdirde tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak prim ödemesi yapmayacağınız için sağlıktan faydalanamazsınız.
Eğer çalışmaya devam etmeyecekseniz sağlıktan faydalanabilmeniz için gelir testi yaptırarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmeniz gerekmektedir.
Ailedeki kişi başına düşen gelire göre de ya devlet tarafından sağlık hizmeti alacaksınız ya da genel sağlık sigortası primi ödemeniz gerekecektir.
Bir markette kasiyer olarak 3 yıl sigortalı olarak çalıştım. Ancak 1 ay önce işten çıktım. Tazminat da almadım. İşyerine girerken senet imzaladım. Senedi istiyorum ancak vermiyorlar.
Bu konuda ne yapmam lazım? İsmi saklı

İş Kanunu'nda, işverenlerin işçilerden bu şekilde senet almalarına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. İşverenlerin bu şekilde senet almaları geçersizdir.
Siz tazminat hakkınız için mahkemeye başvurup dava açarak tazminatınızı talep edebilirsiniz. İşveren mahkemede senedi ortaya koyacak olursa, mahkeme bu senedin geçerli olmadığına hüküm verecektir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.09.1971 doğumluyum. SSK girişim 24.09.2005. Başlangıç çocuklardan sonra. 2 çocuğum var. Ne zaman emekli olabilirim?
5...626114 Nolu SMS

2005 yılındaki başlangıcınıza göre 4500 prim günü, 25 yıl, 58 yaştan kısmi, yine 58 yaş ve 7000 prim günden tam emeklilik şartlarına tabisiniz. Başlangıçtan önceki doğumları borçlanamazsınız.

26.01.1960 doğumluyum, 01.11.1976'da sigorta girişim var. Şu an 6 yıl, 11 ay, 25 gün Bağ-
Kur'um ve 2000 gün sigortam bulunuyor. Halen sigortalı çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim?
5...983202 Nolu SMS

1976 yılındaki girişinize göre 5000 günle emekli olabilirsiniz.
Verdiğiniz bilgilere göre 5000 günün tamamlanması için 485 güne ihtiyacınız var. Bunu askerlikle tamamlayıp hemen emekli olabilirsiniz. Ancak bunların geçerli olabilmesi için Bağ-Kur'dan sonra 1260 gün SSK'lı olarak çalışmış olmanız gerekiyor. Eğer askerlik varsa 485 günlük askerlik borçlanın ve hemen emekli olun. Eğer askerlik yoksa mecburen 5000 günün tamamlanması gerekiyor.
 
ALİ ŞERBETÇİ
 
http://m.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2014/08/16/hamilelik-tazminat-nedeni-sayilir-mi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi