Facebook Takip edebilirsiniz

28 Ağustos 2014 Perşembe

İş arkadaşından hastalık kapan kıdem tazminatı alıp ayrılabilir

İş arkadaşından hastalık kapan kıdem tazminatı alıp ayrılabilir

Aynı ortamda çalışan iki işçiden biri bulaşıcı hastalığa yakalanmışsa, diğer işçinin 'fesih' hakkı var. Yani bu durumdaki bir çalışan, istifa edip kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.

İş Kanunu'nda işçiye 'derhal fesih' hakkı veren bazı durumlar var. Bu durumlar söz konusu olduğunda işçi istifa edip kıdem tazminatına hak kazanır. Derhal fesih, bildirim süresi beklenmeden iş sözleşmesinin feshedilebilmesi anlamına gelir. İhbar süresi;
? Kıdemi 6 aydan az olan işçi için 2 hafta, 
? 6 ay ila 1,5 yıl arasındaki işçi için 4 hafta, 
? 1,5 yıl ila 3 yıl arasındaki işçi için 6 hafta, 
? 3 yıl ve üzerinde olan işçi için ise 8 haftadır. Fakat sağlığı bozulan, işverenden taciz gören işçi bildirim süresini beklemek zorunda değil. 
SAĞLIĞI BOZULAN İSTİFA EDEBİLİR 
İşçilere derhal fesih hakkı veren nedenlerden bir tanesi işçinin sağlığının işin niteliğinden doğan bir sebeple bozulmasıdır. Ayrıca sağlığı bozulmayan fakat işyerinde önlem alınmayan kimyasal ve biyolojik nedenlerle sağlığı ve yaşamı tehlikeye giren işçi de istifa edip tazminat talep edebilir. Ancak bu durumda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının ise iş mahkemeleri tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. 
İşveren gerekeni yapmışsa... 
Diğer yandan işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren veya işyerinde çalışan başka bir işçinin bulaşıcı bir hastalığa tutulması halinde de derhal fesih hakkı doğar. Yani aynı odada çalışan mesai arkadaşı bulaşıcı bir hastalığa yakalanmışsa, diğer işçi istifa edip kıdem tazminatı talep edebilir. Aynı şekilde sürekli bir şekilde işveren ile muhatap olan genel müdür, eğer işveren verem hastalığına yakalanırsa istifa edip kıdem tazminatını alabilir. Grip gibi bulaşıcı hastalıklar bu kapsamda değerlendirilmez. Yani işvereni grip oldu diye istifa eden işçi tazminat alamaz. 
İşyerinde yapılan iş nedeniyle yakalanılan hastalık tespit edildiği anda işveren gerekli müdahaleyi yapmışsa, tazminat hakkı doğmaz. Örneğin, sağlık raporu ile işitme kaybına uğradığını ve gürültülü ortamlarda çalışmaması gerektiğini belgeleyen işçinin çalışma yeri değiştirilir ve gürültüye maruz kalması engellenirse tazminat talebi kabul edilmez. Bu yönde Yargıtay kararları bulunmaktadır.
3 Soru 3 Cevap
Emekli aylığım neden düşük?
SORU: Türkiye ve Kanada arasındaki anlaşmaya istinaden emekliliğimi istedim. Bağ-kur'lu olarak 3.608 gün, Kanada'da ise 9.000 gün prim hizmetim var. 2014 Ocak ayı itibariyle 252.86 TL aylık bağlandı. Ne yapmalıyım? (Kegam Nayir) 
CEVAP: Kanada ile ülkemiz arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi var. Sözleşme 2005'te yürürlüğe girdi. Çalışmalarınız daha önce ise yurtdışı borçlanması yapmanız gerekebilir. En yakın SGK merkezine giderek dilekçe vermeniz iyi olur.
Evlilik yüzünden kıdem hakkı var
SORU: SSK olarak çalışıyorum. İşe başlama tarihim 1 Temmuz 2011. Evlilik nedeniyle istifa edeceğim. Kıdem tazminatı alabilir miyim? (Goncagül Fidan) 
CEVAP: Bir yıldan fazla çalışma süresi olan kadın sigortalılar, evlenmeleri halinde nikah tarihinden itibaren bir yıllık sürede evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak işlerinden ayrılabilir. Bir yıldan fazla çalışma süreniz olduğundan evlilik nedeniyle işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. 
3.920 günle emekli olunur
SORU: Eşimin yüzde 40 engelli raporu var. Kendisi 1980 doğumlu, 1995 SSK girişli. Ne zaman emekli olur?  (Serkan Nalbant) 
CEVAP: Eşiniz vergi indirim hakkı da alırsa 3'üncü derece engellilere tanınan haktan yararlanarak emekli olmak için, 17 yıl sigortalılık süresi, 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olur. 3920 gün primi varsa hemen, yoksa primini 3920 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.
Okan Güray Bülbül
http://www.aksam.com.tr/ekonomi/-okan-guray-bulbul/is-arkadasindan-hastalik-kapan-kidem-tazminati-alip-ayrilabilir/haber-334641

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi