Facebook Takip edebilirsiniz

21 Ağustos 2014 Perşembe

İş güvenliğinde şirketler nasıl devlet desteği alır?

İş güvenliğinde şirketler nasıl devlet desteği alır?

İş güvenliğinde küçük işletmelere yönelik bir destek söz konusu. Ancak bu destek, maliyetlerin sadece yarısını karşılayabiliyor. İşletmeler başvurularını SGK'ya yaparken, ödemeler 3 ayda bir gerçekleştiriliyor.
ÇALIŞAN sayısı ve tehlike sınıfı fark etmeksizin bütün işyerlerinin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli görevlendirmesi zorunlu hale geldi. Buna göre; çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den fazla çalışanı bulunan işyerleri 30 Aralık 2012'den, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinden 50'den az çalışanı bulunanlar 1 Ocak 2014'den, az tehlikeli işyerlerinden 50'den az çalışanı bulunanlar ve kamu kurumları ise 1 Temmuz 2016'dan itibaren buna uymak durumundalar. 
 
DESTEĞİN KAPSAMI ÇOK DAR 
İş sağlığı ve güvenliğinde küçük işletmelere yönelik bir destek söz konusu. Ancak bu desteğin kapsamı çok dar. Destekten yalnızca çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan ve en fazla 9 çalışanı bulunan işyerleri yararlanabiliyor. Dolayısıyla market, oto yıkamacısı, pastane, balıkçı, manifaturacı, kırtasiyeci, eczane gibi küçük esnaf bu kapsamda destek alamıyor. Ancak tehlikeli sınıfta bulunan kuaför, hamam gibi işyerleriyle akaryakıt istasyonu gibi çok tehlikeli işyerleri destekten yararlanabiliyor. Destekten yararlanmanın bir diğer şartı da, 10'dan az çalışanı bulunmak. Yani küçük esnafın çok büyük bir kısmı kapsamda değil. 
 
Üç yıl destek yok
Desteğin alınabilmesi için işyerinin tescil edilmiş olduğu SGK İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'ne başvurmak gerekiyor. Başvuru yaparken iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin desteklenmesine ilişkin başvuru formunun doldurulması ve gerekli desteğin yatırılacağı IBAN numarasının açıkça ifade edilmesi şart. Destek ödemeleri 3 ayda bir gerçekleştiriliyor. Kayıtdışı istihdam kullandığı tespit edilen işyerlerinin ise üç yıl süreyle destekten yararlanmaları mümkün olmuyor.  
MALiYET YÜKSEK
EĞER işyerinde gerekli sertifikaya sahip personel yoksa bu kez dışarıdan iş güvenliği uzmanı ile anlaşmak veya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri'nden (OSGB) hizmet almak gerekiyor. Bu ücret işyerinin tehlike sınıfı, çalışan sayısı ve bulunduğu ile göre değişse de çalışan başına ortalama rakam aylık 30 ila 35 TL arasında. 
15-18 TL ÖDÜYOR
İKİNCİ yarı itibarıyla her bir çalışan için tehlikeli sınıftaki işyerinde aylık 15,8 TL, çok tehlikeli işyerinde ise 18,1 TL destek var. Maliyetlerin tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ortalama 30 ila 35 TL olduğunu ifade etmiştik. Bu nedenle tehlikeli sınıfta desteğin ancak yüzde 50 oranında maliyetleri karşılayabildiği görülüyor.  
3 Soru 3 Cevap
Dul ve yetim aylığı alamaz
Soru: Annem 1995'te vefat eden babamdan dul aylığı alıyor. 2010'a vefat eden anneannemin aylığını da alabilir mi? (Fehmi Emre Baytaroğlu)
Cevap: Kocasından dul aylığı alan anneniz, dedesinden yetim aylığı alamaz. Hem kocası, hem babası nedeniyle maaş bağlanacağı için söz konusu olamaz. 
Torba Yasa'da şimdilik yok
Soru: Torba yasa'da sigortalılık öncesi doğum borçlanmasına imkan tanınacağı söyleniyor. Bu doğru mu? (Ceyhun Koçak)
Cevap: Torba yasa'nın bu halinde böyle bir düzenleme yok. Görüşülmesi de ekim ayına kaldı. Bu düzenlemenin eklenip eklenmeyeceğini söylemek ise bugünden mümkün değil.
25 yaşa kadar aylık alınabilir
Soru: 21 yaşındayım, açıköğretim fakültesine devam edersem babamdan aldığım ölüm aylığını almaya devam edebilir miyim? (Alpaslan Kurt)
Cevap: 25 yaşınızı doldurana kadar yükseköğrenime devam etmeniz koşuluyla aylığı 
almaya devam edebilirsiniz.
 
OKAN GÜRAY BÜLBÜL
ogbulbul@hotmail.com

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/is-guvenliginde-sirketler-nasil-devlet-destegi-alir/haber-332959

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi