Facebook Takip edebilirsiniz

15 Ağustos 2014 Cuma

Madem ertelendi 15 madde için ısrar edin

Kamu oyunda "Torba Yasa" olarak bilinen ama resmi adı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı" TBMM'de görüşülmeye başlandı ve 4. bölüme kadar gelindi. Ancak şimdi TBMM, ekim ayına kadar tatile girdi. Artık şu gerçek ki Torba Yasa üçüncü seçimini de görecek. Umarım dört veya beşinci seçimi görmez de aynı koyundan 5 post çıkmaz. Torba bu süre zarfında çuvala dönüşmez. Çeşitli kanun tasarı ve tekliflerinin birleştirilip, Torba Yasa olarak aynı metinde yer alması işi son zamanların geleneklerinden biri haline geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen Torba Kanun Tasarısı 148. maddeden oluşmakta olup önergelerle madde sayısı artabilecektir ki şimdiden epey madde ihdas edilmiş madde sayısı artmıştır.


TBMM'de 6 bölüm halinde görüşülmeye başlanan tasarı ancak 4. bölüme kadar gelebilmiştir. Görüşmeler tatil nedeniyle yarım kaldığından bugüne kadar kabul edilen maddelerin de bir anlamı yoktur.
Madem Torba Yasa, üçüncü seçimi de görecek öyleyse var olan Torba'ya alınmayan aşağıdaki kesimler, siyaset üzerinde gerekli demokratik baskıları gerçekleştirebilirlerse Torba'da olabilirler. 2015 genel seçimine giderken Torba yeniden gündeme gelir ve çıkarsa oy verirsiniz.


1- Emeklilikte yaşa takılanlara gaspedilen hakları verilmeli ve emekli edilmeli
2- Staj mağdurlarına borçlanma hakkı tanınmalı
3- Bağ-Kur borçları (12 aydan çok ise) silinmeli
4- 1.10.2008 veya 4.10.2000 öncesi vergi süreleri ile çiftçilik sürelerine Bağ-Kur'lu olma hakkı tanınmalı
5- Türkiye'de ikamet eden kadınlar da tıpkı gurbetçi kadınlara verilen hak olan ev kadınlığı sürelerini borçlanmak istiyor, verilmeli
6- Yaşı geldiği halde günü dolmayanlara en azından 1800 günlük borçlanma hakkı verilmeli
7- Doğum izni 16 haftadan 20 haftaya çıkarılmalı
8- Kamu taşaron işçileri ile 4/C'li mevsimlik işçiler kadroya alınmalı
9- Ev hizmetlerinden esirgenen emeklilik primleri kupon ile sistemleştirilmeli
10- Tüm emeklilere intibak yapılmalı
11- Öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası borcu tamamen silinmeli
12- Ayda 30 günden az iş bulabilen işçilere GSS borcu çıkarılmamalı ve var olanlar da silinmeli
13- Çalıştıkça emekli aylıklarının düşmesi engellenmeli
14- Bebek ve çocuklar için en az 300 lira kreş desteği gelmeli
15- Çalışan annelerin çalışma saatleri kreş saatlerine uygun düzenlenmeli
ÖNGÖRÜM TUTTU
Demiştim ki, Cumhurbaşkanlığı seçim turlarında, adaylardan biri ilk turda seçimi kazanırsa Torba'yı unutun başka bahara kalır, ancak seçim ikinci tura kalırsa halk ne isterse hepsi Torba'ya girer ve 3 günde TBMM'den geçip yasalaşır. Bu öngörüm de gerçekleşti. TBMM normalde temmuz başında her sene tatile girerdi, bu sene seçim için tatil ertelendi ve vekiller hazır bekletildi. Seçim ikinci tura kalsaydı Torba, TBMM'den geçecekti. İkinci tura kalmadı ve aynı koyundan 3. post için artık genel seçime kadar çıkmaz.


Ali Tezel


http://www.haberturk.com/yazarlar/ali-tezel-1016/980201-madem-ertelendi-15-madde-icin-israr-edin



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi