Facebook Takip edebilirsiniz

28 Ağustos 2014 Perşembe

Sigorta borçlarına büyük af geliyor

Sigorta borçlarına büyük af geliyor
Önümüzdeki günlerde Meclis'te görüşmeleri tamamlanacak torba yasa ile hem SSK hem de Bağ-Kur primleriyle birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara önemli avantajlar gelecek.
Çalışmadığı için gelir testine katılmayan binlerce vatandaşa çıkarılan borçların bir kısmı silinirken, bazı borçlarda da faizler kaldırılıp ana para taksite bölünecek. Aynı şekilde SSK ve Bağ-Kur primi borcu olanlar için de yapılandırma imkanı getiriliyor. Yasa çıktıktan sonra başvuranlar borçlarının faizlerini sildirip ana paralarını 18 taksite kadar böldürebilecek. Ödemeler her iki ayda bir yapılacağı için, 18 taksitin tamamı 36 ayda ödenmiş olacak. Ayrıca vergi borçları da yapılandırılacak.
ÇALIŞAN GSS PRİMİ ÖDEMEZ
Kendi adıma ticari faaliyet devam ederken, sigortalı bir işte çalışıp SSK'dan emekli olacağım.
İşimi eşime devredip onun adına Bağ-
Kur primi ödemeden genel sağlık sigortası ödeyip, sağlıktan yararlanabilir miyim? T.M.
TANTUĞ

Ticari faaliyetiniz devam ederken SSK'lı çalışmanızda bir sakınca yok.
Ancak mevcut işyerinizi eşinizin üzerine yapmadan ya da SSK ödemeyi bırakıp ticari faaliyete devam ederek Bağ-Kur ödemesi yapmadan sağlıktan faydalanma imkanınız olmaz.
Ticari faaliyet devam ederken mutlaka prim ödemeniz şart. Eğer yaştan 4 yıl bekleyecekseniz 6 aydan fazla SSK'lı olarak çalışmaya devam edin. Geriye kalır 3.5 yıldan az süre. Bu sürede de yani 3.5 yıldan az süre Bağ-Kur ödemenizle SSK'dan emekli olabilme hakkınızda bir kayba uğramazsınız. Eşinizin üzerine ticari faaliyet yaparsanız eşiniz adına prim ödeyip eşinizin sigortasından sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Hem ticari faaliyet yapıp hem de Genel Sağlık Sigortası ödeyemezsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
04.02.1964 doğumluyum. 20.03.1998 sigorta başlangıcım. 2 çocuğum var ama sigortadan önce doğdular. Ne zaman emekli olabilirim? 5...014322 Nolu SMS
20 yıl, 54 yaş ve 5975 prim günden tam emeklilik şartlarına, 3600 prim gün ve 58 yaştan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Sigorta girişinden önceki doğumları maalesef borçlanamıyorsunuz.
20.03.2018 tarihine kadar 5975 prim günü tamamlarsanız tam emekli olursunuz. 3600 prim güne giderseniz 04.02.2022 tarihinde emekli olursunuz. 
ALİ ŞERBETÇİ / TAKVİM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi