Facebook Takip edebilirsiniz

22 Eylül 2014 Pazartesi

Motorlu Taşıtlar Vergisi Parasını Sanal Hırsızlar Çaldı

Motorlu Taşıtlar Vergisi Parasını Sanal Hırsızlar Çaldı
Maliye'nin bu yıl 8,6 milyar lira para tahsil etmeyi hedeflediği Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), internet dolandırıcılarının hedefi haline geldi. Sanal hırsızlar sahte adresle vergi tahsilatı yaptı
 
İn­ter­net do­lan­dı­rı­cı­la­rı dev­le­tin top­la­dı­ğı ver­gi ge­lir­le­ri­ne göz dik­ti. Sa­nal do­landı­rı­cı­lar Ge­lir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı­'nın (GİB) in­ter­net üze­rin­den kre­di kar­tıy­la top­la­dı­ğı Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi­si­'ni (MTV) he­def al­dı.

'Ad­re­si­miz tak­lit edil­di'

GİB, du­ru­mun fark edil­me­si üze­ri­ne in­ter­net üze­rin­den va­tan­da­şı uya­ran açık­la­ma yap­tı. Ya­pı­lan açık­la­ma­da, GİB'in, "İn­ter­net Ver­gi Da­ire­si Mo­tor­lu Ta­şıt Sor­gu­la­ma­sı ve Kre­di Kar­tı ile Öde­me" say­fa­sı gö­rün­tü­le­ri­nin tak­lit edil­di­ği, do­lan­dı­rı­cı­la­rın "http://184.171.252.34/~ ode­me/traf/tra­fik­ma­in.html" ben­ze­ri ad­res­ler kul­lan­dı­ğı bil­di­ril­di.

Öde­me­yi GİB'den ya­pın

Gİ­B, söz ko­nu­su sah­te in­ter­net ad­re­si ile bu­na ben­ze­yen tüm fark­lı ad­res uzan­tı­la­rı­nın GİB ile hiç­bir il­gi­si bu­lun­ma­dı­ğı­na işa­ret eder­ken, "Va­tan­daş­la­rı­mı­zın mağ­du­ri­yet ya­şa­ma­ma­la­rı için MTV'yi kre­di kar­tı ile öde­me iş­lem­le­ri­ni 'www.gib.gov.tr' ad­re­si­miz­den ger­çek­leş­tir­me­le­ri önem­le du­yu­ru­lu­r" de­nil­di. Açık­la­ma­da ay­rı­ca, bil­gi ek­sik­li­ği ya­şa­yan mü­kel­lef­le­rin Ver­gi İle­ti­şim Mer­ke­zi­'ne doğ­ru­dan ya da te­le­fon yo­luy­la (444 0 189) baş­vur­ma­la­rı da is­ten­di.

1,9 mil­yar li­ra açık var

Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı, bu yı­lın büt­çe­si­ne va­tan­daş­tan 8 mil­yar 627 mil­yon li­ra MTV top­la­ma­yı he­def­li­yor­du. An­cak ocak ve tem­muz­da iki tak­sit­te öde­nen MTV yo­luy­la Ma­li­ye­'nin ka­sa­sı­na şu ana ka­dar sa­de­ce 6 mil­yar 694 mil­yon li­ra pa­ra gir­di. Bu­na gö­re tah­si­lat he­de­fin 1 mil­yar 933 mil­yon li­ra al­tın­da kal­dı. An­cak tak­sit dö­nem­le­ri geç­miş ol­ma­sı­na rağ­men, yıl so­nu­na ka­dar önem­li mik­tar­da da­ha ver­gi­nin tah­sil edil­me­si bek­le­ni­yor.

Affın da etkisi olabilir

Yaklaşık 2 milyar liralık eksik tahsilatın ne kadarının internet dolandırıcılarının cebine gittiği bilinmiyor. Bunun bir kısmının vergi affından kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor. Bu yıl Torba Yasa'yla yeni bir vergi affı getirildiği için ÖTV mükelleflerinin affın uygulamaya girinceye kadar ödemelerini durdurmuş olabilecekleri ifade ediliyor. Ayrıca, açığın bir kısmının çeşitli nedenlerle vergisini ödemeyen mükelleflerden kaynaklandığı belirtiliyor.

ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi