Facebook Takip edebilirsiniz

29 Eylül 2014 Pazartesi

Prim iadesi alanlar için de başlangıç davasına gerek yok

 

Prim iadesi alanlar için de başlangıç davasına gerek yok

 
Gurbetçilerimizin torba yasayla getirilen maddeleri yorumlayacak olan SGK'nın taslak genelgesi gurbetçilere yeni haklar verecek gibi. Genelge işe girişler için davaya gerek bırakmıyor, hatta daha da ileriye gidiyor; Almanya ve İsviçre'den prim iadesi almış olanlar için bile başlangıç kabul ediyor. Umarım taslak genelge aynen imzalanıp yürürlüğe girer. Genelgenin ilgili bölümü şöyle: "Sosyal güvenlik sözleşmesinde özel hüküm bulunan 18 ülkedeki sigortalılık sürelerini borçlananların bu ülkelerdeki hizmet cetvellerinde mecburi sigortalılık kodu altında bildirilen işsizlik ödeneği, hastalık ödeneği, intibak parası, sigortadan muaf cüzi çalışma, çocuk yetiştirme süreleri, bakım süreleri, borçlanma yoluyla ödenen primlere ait süreler, isteğe bağlı prim ödeme süreleri ve benzeri sürelerin başlangıç tarihleri de ilk işe girişin tespitinde dikkate alınacaktır.
Almanya'dan prim iadesi alınan süreler ile İsviçre'den prim transferi yapıldıktan sonra borçlanılan sürelerdeki çalışmaya başlanılan tarih, ülkemizde ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecektir. Söz konusu 18 ülkedeki sigortalılık sürelerini borçlanarak aylık talebinde bulunanların ilk işe giriş tarihinin tespitinde, borçlanma için kuruma ibraz edilen belgelerdeki başlangıç tarihi esas alınacaktır."
11.09.2014'TEN SONRA AYLIK TALEP EDENLER İÇİN GEÇERLİ
Bu düzenleme, kanun değişikliğinin yürürlük tarihi olan 11.09.2014 tarihinden itibaren aylık talebinde bulunanların borçlandıkları yurtdışı hizmetlerine istinaden bağlanacak aylıklara hak kazanıp kazanmadıklarının tespitinde geçerli olacaktır. Bu tarihten önce sözleşmeli ülkelerdeki ilk işe giriş tarihinin esas alınarak aylık bağlanması talebinde bulunanların talepleri vakit geçirilmeden reddedilecek...
 
İşe giriş tarihinin tespitinde dikkate alınmayacak süreler
Ev kadınlığı süreleri akit ülke mevzuatına göre sigortalılık süresi olarak kabul edilmediğinden bu süreleri borçlananların sözleşmeli ülkelerdeki ikamet tarihleri, Türkiye'deki ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmeyecektir.
Akit ülke mevzuatına göre ikamet süreleri borçlandırılacak süre niteliğinde olmadığından, ikamet süresinin başlangıcı da ülkemizde ilk işe giriş tarihinin tespitinde dikkate alınmayacaktır.
BAŞLANGIÇ DAVASI AÇMIŞ OLANLARIN DURUMU
Kanunun sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ve "sözleşmelerinde işe giriş tarihi ile ilgili ibare olan" 18 ülkede ilk defa çalışmaya başlanılan tarihin, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmayacağı hükmü ileri sürülerek talepleri reddedilenlerin 11.09.2014 tarihinden önce kurum aleyhine dava açan ve henüz davası neticelenmemiş olanların davalarından vazgeçtiklerini gösterir ilgili mahkemelerden alacakları yazı ya da ilgili mahkeme kaleminin şerhini taşıyan dilekçeyi ekleyecekleri örneği ekli dilekçe (EK-2) ile kuruma başvurmaları halinde borçlanılan sürelerin geçtiği sözleşmeli ülkedeki ilk işe giriş tarihi esas alınarak geriye dönük aylığa hak kazanılıp kazanılmadığının tespiti yapılıp diğer aylık bağlama şartlarının da yerine gelmesi halinde bu taleplerine göre aylıkları bağlanacaktır.
Ali Tezel
http://www.haberturk.com/yazarlar/ali-tezel-1016/994785-prim-iadesi-alanlar-icin-de-baslangic-davasina-gerek-yok
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi