Facebook Takip edebilirsiniz

22 Eylül 2014 Pazartesi

Yeni Torbadan Emeklilik Çıktı

 
Yeni Torbadan Emeklilik Çıktı

Hazırlığı yapılan yeni torba, 2 kesime emeklilik yolu açacak. Prim günü şartına takılanlar ile emekli olmak için 'dondurma' isteyen Bağ-Kur'lulara yönelik düzenlemelerin tasarıya girmesi bekleniyor
 
Yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasadan sonra, bir yenisi için daha düğmeye basıldı. Hayata geçen torba yasa gibi, yeni torba da yeni emeklilik müjdeleri içerecek. Hazırlığı yapılan yeni torbada 2 kesime emeklilik yolunu açacak düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Prim günü şartına takılanlar ile emekli olabilmek için borç dondurmayı bekleyen Bağ- Kur'lulara yönelik düzenlemelerin tasarıda yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

KARAR EKİM'DE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar, bu konularda beklenti içinde olan kesimlerin umutlarını artırdı. Bakan Çelik, torba yasaya koymak istedikleri bir konunun Bağ-Kurprim borcu olup da şu an sağlık hizmetlerinden yararlanamayan ve emekli olma şansı bulamayan kesimle ilgili olduğunu anımsatarak, "Bunların primlerinin silinmesi yani prim alacaklarımızın ortadan kaldırılması, hizmet sürelerinin de ortadan kaldırılması kaydıyla dondurulması diyebileceğimiz bir durum bazı sorunları çözecekti. Bu yasaya girmedi. Bunlar da Ekim'de tartışacağımız konular. Umarım uzlaşırız" demişti. 'Dondurma' önceki torbaya girmeyince üzülenler, bu sözlerle heyecanlandı. Düzenleme yeni torbaya girerse, emeklilik için hizmet süresine ihtiyacı olmayan Bağ-Kur'lular borcunu ve borçlu olduğu döneme ait hizmeti donduracak. Böylece emekli olabilecek. 

YAŞ KRİTERİ 

Emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ama prim günü eksiği olanlarla ilgili de Bakan Çelik, "Bir kişi 60-65 yaşını doldurmuş, çalışma imkanı yok ama emekliliğine de belirli bir süre kalmış ise bu toplumumuzda sorun. Çare bulmamız gerekiyor. Konu masada tartışılıyor. Ama kurumlar arasında uzlaşı sağlanmadan olmaz" demişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor. Yapılacak yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor. Böylece prim eksiği olanlara emeklilik kapısı açılacak.
 
TAKVİM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi