Facebook Takip edebilirsiniz

27 Ekim 2014 Pazartesi

Bağ-Kur Ve SSK’Ya Borcu Olanlara Bankalar Kredi Veriyor Mu?

  

Bağ-Kur Ve SSK'Ya Borcu Olanlara Bankalar Kredi Veriyor Mu?
Vatandaşların sabırsızlıkla beklediği torba  yasa 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 6552 sayılı yasadan yararlanarak borçlarını yapılandırmak isteyenler için müracaatlar başladı. Bağ-Kur sigortalıları 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yani en geç 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar, borçlanırını yapılandıracaklar. Buraya kadar yazdıklarımı hemen hemen her yerde okumuş olabilirsiniz. Borçlarını yapılandıranların asıl merak ettikleri;
*Bağ-Kur emeklilik hakkını elde etmiş fakat borcu olan kişiler yapılandırmalarını yaptıklarında emekli olabilecekler mi? Maaşlarını alabilecekler mi?
*Bağ-Kur emeklilik hakkı elde etmiş borcundan dolayı emekli olamayanlara Bankalar kredi verecek mi? Kendilerine bağlanan maaştan kredi taksitleri kesilecek mi?
*Doğum borçlanması, askerlik borçlanması,yurtdışı borçlanması yaparak prim günü eksiklerini tamamlayanlara bu borçlanma karşılığında bankalar kredi verecek mi?
Torba yasa olarak bilinen 6552 sayılı yasa çıktıktan sonra yukarıda bahsettiğim durumda olanlara maalesef güzel bir haber verilmedi.
Peki neden vatandaşların kafası özellikle bankaların kredi verebileceği konusunda karıştı. Çünkü bundan yaklaşık 3,5 yıl önce 2011 yılında 6111 sayılı bir torba yasa çıkmıştı. 2011 yılında çıkan torba yasayla emeklilik hakkı elde eden fakat SKK'ya borcu olanlara devlet bankaları kredi vermişti. SGK Ziraat Bankası,Halk Bankası ve Vakıfbank ile protokol imzalamış ve emeklilik hakkı kazandığını borcundan dolayı emekli olamadığını SGK'dan alacağı belgeyle protokol imzalanmış  bankalara götüren kişilere kredi verilmişti. Fakat banka kredisi SGK'ya borcu olanlara elden kredi verilmemişti SGK'ya olan borçlarına bankalar ödeme yaparak bu krediyi vermişti.
Fakat 6552 sayılı yasadan yararlanarak borçlarını ödeyip hemen emekli olacak Bağ-Kur borçlularına, doğum borçlanması yapacaklara, askerlik borçlanması yapacaklara ve yurtdışı borçlanması yaparak emeklilik hakkını elde edenlere maalesef devlet bankaları  kredi vermiyor 
Vatandaşların büyük bir umutla beklediği borçların yapılandırıldığı torba  yasada bankaların kredi vermemesi hayal kırıklığına yol açmış oldu. Yetkililerin vatandaşların mağduriyetlerini görerek tıpkı 2011 yılında 6111 sayılı yasada borçların yapılandırılmasında SGK'nın bankalarla yapmış olduğu protokol  gibi 6552 sayılı yapılandırmadan yararlanarak borçlarını ödemek isteyen ve emekli olacaklara da aynı imkanın sağlanması gerekmektedir.
*****************************************************************************
TEBRİKLER BURSA SGK İL MÜDÜRÜ ERHAN KARACA
Yıllardır mesleğim gereği kamu kurum ve kuruluşlarında bulunurum. Kurumların başında bulunan Müdürlerin vatandaşların sorunlarıyla çok yakından ilgilendiğini görmemiştim. Fakat geçenlerde kendim birebir şahit oldum Bursa SGK İl Müdürü Eran KARACA vatandaşların sorunlarıyla birebir ilgileniyor ve sorunları çözüyor. Sorunları çözebilmek için mevzuata hakim olmak gerekir, Bursa SGK İl Müdürü Eran KARACA genç yaşında bilgi ve birikimiyle sorunların  bir hayli fazla yaşandığı SGK'da güzel  işlere imza atacak diye düşünüyorum. Bursa'mız içinde bilgili birikimli genç bir Müdürü'ün kazanç olduğunu düşünüyorum. Kendisini tebrik ediyorum.
SORU: 1958 doğumluyum bir firmada çalışıyorum. Tarafıma yıllık izin 12 gün ve 2 günde pazar olmakla birlikte toplam 14 gün kullandırılmaktadır bu uygulama doğrumudur?
CEVAP: Toplumumuzda kanunda çok açık bir şekilde yazılmış yıllık izin sürelerini  işçi ve işverenlerin bilmemeleri nedenle uygulamada çok büyük yanlışlıklar vardır. Öncelikle 18 yaşının altında ve 50 yaşının üstünde çalışanların yıllık izinleri  20 işgününden günden az olamaz. Siz 56 yaşındasınız 20  işgünü yıllık izin süreniz var.
 
 Özgür Erdursun
Kaynak : AloSGK.Com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi