Facebook Takip edebilirsiniz

31 Ekim 2014 Cuma

Bu öneri dikkate alınmalıydı

 
Bu öneri dikkate alınmalıydı
Soma faciasından sonraki günlerdi. BUGÜN TV'de Tarık Toros'un moderatörlüğünde sendikacı, madenci, akademisyen ve psikolog konuklarla birlikte enine boyuna Soma'yı konuştuk. Bu programdan sonra yazdığım ve yeni Soma'ların yaşanmaması için bir öneriyi içeren yazıyı müsaadenizle aynen aktarmak istiyorum.
 
Acil çözüm önerisi
 
"Bana göre programın en önemli başlıklarından birisi, herkesin somut önerilerini paylaştığı bölümdü. Ben kendi önerilerimi zaten bu köşeden paylaştığım için tekrara girmeyeceğim. Fakat konuklardan DİSK'e bağlı Dev-Maden-Sen Başkanı Tayfun Görgün Bey'in önerisini, çok önemli ve orijinal bulduğum için sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
3 ay ara verilsin!
 
Tayfun Bey'in önerisi özet olarak şöyle:
 
- Türkiye'de 400'den fazla kömür madenindeki üretime üç aylığına geçici olarak ara verilsin.
 
- Bu üç aylık sürede bütün madenler iş sağlığı ve güvenliği yönünden sıkı bir denetimden geçsin. Varsa eksiklikler giderilsin, çalışamayacak durumda olanlar eksiklikler tamamlanıncaya kadar durdurulsun.
 
- Kömür madenlerinde çalışan yaklaşık 50 bin işçi, bu üç aylık sürede ücretlerini işsizlik sigortası fonundan alsın.
 
- İşçiler, üç aylık süre boyunca sıkı bir iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçsin ve işyerlerinde tatbikatlar yapılsın.
 
Görgün'e göre bu üç aylık sürenin parasal maliyeti, işçi başı ortalama iki bin lira ücret hesabına göre, toplamda 300 milyon lira ediyor. Tabii mevcut işsizlik sigortası mevzuatı böyle bir ödemeye cevaz vermediği için acilen yasal düzenleme yapılması gerekiyor.
 
400 potansiyel Soma!
 
Eğer diğer kömür madenleri de Soma gibi işletiliyorsa, Türkiye olarak her an patlamaya hazır 400 bomba üzerinde oturuyoruz demektir. Bu bombaların patlamaması için değil 300 milyon, 3 milyar da verilse yeridir. Umarız Tayfun Görgün'ün önerisi dikkate alınır ve maden sektörünün topyekûn iyileştirilmesi yönünde adım atılır. Ancak bu denli kapsamlı bir restorasyona gidilerek yeni Soma'lar önlenebilir. Bu tedbirle birlikte diğer yapısal ve yasal değişikliklerin de devreye sokulması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye ikinci bir Soma'yı daha kaldıramaz."
 
Evet, yazımızı "Türkiye ikinci bir Soma'yı daha kaldıramaz" diye bitirmişiz. Maalesef Türkiye Soma'dan sonra İstanbul'da asansör faciasında 10 işçisini, Botam'da 6 vatandaşını, Ermenek'te 18 madencisini kaybetti. Arada yaşanan birli ikili işçi ölümlerini saymıyoruz bile. Toplamda Soma'dan bu yana 1,5 Soma kadar daha işçimizi toprağa vermişiz. Demek ki kaldırabiliyormuşuz. Ne diyelim, bizde bu kaldırma kuvveti oldukça daha çekeceğimiz var!
 
Prim tamamlama yok
 
Soru: Sadettin Bey, benim sorum babamla ilgili. Malumunuz torba yasa çıktıktan sonra halk arasında yaşı gelmiş fakat primi boş olanlarla ilgili düzenleme var olduğu konuşulmaya başlandı. Babam 01.01.1962 doğumlu, 22.08.1982 yılında sigorta girişi yapılmış. 600 günlük askerlik borçlanmasını da yatırdı. Şu an sigortalı çalışmakta. Askerlik borçlanmasıyla beraber 2.133 gün sigortası bulunmakta. Babamın torba yasadan yararlanabiliyor mu? Sergen N.
 
Cevap: Değerli okurum, torba kanun çalışmaları yapılırken bahsettiğiniz konu da gündeme geldi fakat torbaya girmedi. Yani torba kanunda, emeklilik yaşı gelmiş olup da prim eksiği olanlar için borçlanma imkânı bulunmuyor. Babanız 3600 günü tamamlayıp 60 yaşında emekli olabilir.
SADETTİN ORHAN / BUGÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi