Facebook Takip edebilirsiniz

27 Ekim 2014 Pazartesi

Emekli borçtan kurtuluyor

 

 

Emekli borçtan kurtuluyor
Hayata geçen torba yasa, Sosyal Güvenlik Destek Primi borcu olan çalışan emeklilerin yüzünü güldürdü. Yıl sonuna kadar başvuran emekliler, borcunu, faizsiz ve taksitlerle ödeyebilecek
 
Torba yasa ile getirilen borç yapılandırma imkanı, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu olan çalışan emeklileri de sevindirdi. Yasa, çalışan emeklilere bu borçlarından kolayca kurtulma imkanı getirdi. Ancak bu imkanı değerlendirmek isteyen emeklilerin başvuru süresini kaçırmaması gerekiyor. Emekliler eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ancak emekli kendine ait bir işyeri açarsa, bu kez yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından kesiliyor. Emeklilerin bir çoğu bu faaliyetlerini bildirmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geriye doğru borç çıkarıyor. Torba yasa ile emekliler, biriken SGDP borcunu kolayca kapatıyor. 
 
FAİZ YÜKÜ BİTİYOR 
Çoğunluğu esnaf olan çalışan emekliler, yasa kapsamında borcunu, faiz yükünden kurtularak ödeyebiliyor. İster peşin ödeme, isterse 6, 9, 12 ya da 18 taksitle ödeme yapılabiliyor. Taksitli yapılan ödemeler için belirli bir katsayı uygulanıyor. Yapılandırılan borçlar için taksit ödemeleri 2 ayda bir yapılacağı için 18 taksiti seçenler borcunu 36 ay vadede kapatıyor. SGDP borcu olan emeklilerin yapılandırma başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlükleri tarafından bu ay alınmaya başladı. Genel Sağlık Sigortası borçları hariç diğer prim borçları için son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2014 olarak belirlendi. 
 
EMEKLİLİK İÇİN DONDURMA
BAĞ-KUR kapsamındaki çok sayıda vatandaş, emeklilik için de gün sayıyor. Bu vatandaşlar borçları bulunduğu için tüm şartları taşımalarına rağmen emekli olamıyorlar. Bu yüzden ihtiyaç duymadıkları günler için ortaya çıkan borçları sildirme imkanı getirilmesi bekleniyor. Konu hakkında ilk torba yasa için yapılan çalışmalar yetişmemiş ve bu ay hazırlanacak yasaya konulacağı açıklanmıştı.  
TAKVİM
 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi