Facebook Takip edebilirsiniz

15 Ekim 2014 Çarşamba

Emekli maaşına yasal koruma

 

Emekli maaşına yasal koruma

Çalışma Bakanı Çelik, uyardı: Emekli aylığına, SGK alacakları ve nafaka borçları dışında haciz konulamaz. Konulursa, emekli itiraz etsin

Emekli maaşına haciz konusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıklık geçirdi. Bakan Çelik, yasaya göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları ile nafaka borçları dışında, borçlunun muvafakati olmadan emekli aylığının haczedilemeyeceğini belirtti. SGK'nın icra müdürlüklerinden gelen yazılara göre hareket etmek zorunda olduğunu kaydeden Çelik, hacizle karşılaşan emekli vatandaşların itirazlarını SGK'ya değil, doğrudan icra müdürlüklerine yapmalarını istedi. Yasaya göre; emekli maaşına, dul ve yetim aylığına, 2 istisna hariç haciz işlemi uygulanamıyor. 5510 sayılı Kanun'un 93'üncü maddesinde "Emeklilerin gelir, aylık ve ödenemekleri hacdedilemez" denilirken, kanun sadece SGK nezdinde doğacak alacaklar ve nafaka ödemesinde haciz konulmasına izin veriyor.

SINIRI DA VAR
Bunun da bir sınırı var. Sadece maaşın dörtte birine haciz konulabiliyor. Kanunda belirtilen 2 durum haricinde hacizle karşılaşan emeklilerin, hemen icra müdürlüğüne gidip itiraz etmesi gerekiyor.

İzinsiz kesinti yapan bankayı şikayet edin
Emeklileri bankaların bazı uygulamaları da sıkıntıya sokuyor. Bazı bankalar, haciz işlemi olsun olmasın emeklilerin maaşlarına izinleri olmadan bloke koyuyor, normal mevduat hesabı işlemi yapıyor. Hatta, zorla kredili mevduat hesabı açıp faiz alıyor. Emekli, dul ve yetim maaşı ile ilgili bankalarda açılan hesaplar mevduat hesabı değil. Bu nedenle banka, hesap üstünde oynamalar yapamaz.


http://www.takvim.com.tr/Ekonomi/2014/10/15/emekli-maasina-yasal-koruma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi