Facebook Takip edebilirsiniz

9 Ekim 2014 Perşembe

Eylül ayı ihracat verileri

 Eylül ayı ihracat verileri
Yazımıza geçmeden önce tüm okurların geçmiş bayramını candan kutluyorum.
 
Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Eylül ayı ihracat verilerini paylaşmak istedim.
 
Ben otomotiv sektörünün ihracatın lokomotifi olduğunu düşünenlerdenim. O nedenle Karşıyaka'dan Alsancak'a her gittiğimde; limanın yanındaki viyadükten geçerken limanın içine bakarım. Limanda ne kadar çok otomotiv sektörü ile ilgili araç varsa ihracatın da o derece yüksek olduğunu düşünür ve daha sonra açıklanan verilere bakıp bu düşüncemin doğruluğunu kontrol ederim.
 
Şimdi TİM'nin açıkladığı verilere bir göz atalım:
 
Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artışla 13 milyar 294 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. 9 aylık toplam ihracat ise yüzde 5.7 artışla 118 milyar 225 milyon dolar olmuş.
 
Eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 959 milyon dolarla otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 669 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 517 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer almış.
 
Eylül ayında en fazla ihracat artışını yüzde 99 ile mücevher, yüzde 92 ile tütün ve yüzde 40 ile savunma ve havacılık sanayii sektörleri yakalamış.
 
Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya olmuş.
 
Almanya'ya ihracat yüzde 13 artarken, ABD'ye ihracat yüzde 38, İtalya'ya ihracat ise yüzde 4 artmış.
 
İngiltere'ye ihracat yüzde 0.3 azalırken, Irak'a ihracat ise yüzde 14 azalmış.
 
En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 119 ile İran'a gerçekleşmiş. İran'ı yüzde 94 artışla Mısır ve yüzde 90 artışla Suriye takip etmekteymiş.
 
Eylül ayında ülkelere yapılan ihracatlar sırasıyla yüzde olarak: Malta'ya ihracat yüzde 150, Singapur'a yüzde 108, Peru'ya yüzde 93, Umman'a yüzde 91, Hindistan'a yüzde 64 ihracat artışı yakalanmış.
 
Eylül ayında AB'ye ihracat yüzde 8 artarken, Ortadoğu'ya yüzde 6, Afrika'ya yüzde 15 artmış.
 
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 49 artış ile Hatay, Hatay'ı yüzde 13 artış ile Gaziantep ve yüzde 9 artış ile İstanbul takip etmiş.
 
Kocaeli'nin ihracatı yüzde 8 artarken, Manisa'nın yüzde 7, Sakarya'nın yüzde 5, Bursa'nın yüzde 0.2, Ankara'nın yüzde 0.1 artmış.
 
İzmir'in ve Denizli'nin ihracatı ise yüzde 2 gerilemiş.
 
Van'ın Eylül ayı ihracatı yüzde 16 artarak 2.3 milyon dolara, ilk 9 aylık ihracatı ise yüzde 59 artarak 24.5 milyon dolara yükselmiş.
 
ENGİN MALAY / YENİGÜN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi