Facebook Takip edebilirsiniz

13 Ekim 2014 Pazartesi

Gurbetçiler dikkat

Gurbetçiler dikkat
Almanya'dan İzmir'e sahte sigorta başınızı belaya sokar
Almanya'da bulunan bazı danışmanlık şirketleri, gurbetçilerden "Sizi Türkiye'de SSK sigortalısı yapacağız" diye 350 Euro alıp İzmir'deki bir mali müşavire de para göndererek sigortalı yapıyorlarmış, ama bu sizleri ileride mağdur eder.
Ali Bey, ben Almanya'da yaşıyorum ve Türkiye'de hiç sigortam olmadı. Şimdi buradaki bir (Türkiye'de emekli edeceğim diyen) bir şirket bana, "Bize 350 Euro ver, seni İzmir'de birkaç gün SSK'lı yapalım" diyor. Ben hayatımda hiç İzmir'e gitmedim, Çorumluyum. Bu yasal mıdır? Ayrıca, 1961 doğumluyum, Almanya'da 1991'den beri sigortam var, ben bu durumla emekli olabilir miyim? Lütfen ismimi gizli tutun. İsmi saklı
Sayın okurum, 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanma Kanunu gereğince, kimin nereden emekli olacağı konusu önemlidir. Türkiye'de sigortası olanlar, en son sigortalı oldukları kurum veya statüye göre emekli edilirler. Türkiye'de hiç sigortası olmayanlar ise Bağ-Kur'dan (4/B) emekli edilirler. Son yapılan yasal düzenlemeyle içinde Almanya'nın da olduğu 18 ülkedeki işe giriş tarihi (sosyal güvenlik başlangıcı) Türkiye için de mahkemeye gerek kalmaksızın başlangıç kabul edilecek. Bu sebeple Türkiye'de SSK'sı olanlar daha az para ödeyerek daha kısa sürede ve daha yüksek emekli aylığıyla emekli olurlar. Şirket de bu sebeple "Sizi Türkiye'de birkaç gün SSK'lı yapalım" diyor.
EMEKLİLİK ZAMANIN 2016'DA
Almanya'da 1991 işe girişinle Türkiye'den emekli olma zamanın, 25 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanacağı 2016 yılıdır ve en az 5525 gün sayısıyla 53 yaşından sonra (yaşı doldurmuşsun) emekli olabilirsin. Ancak yurtdışı borçlanması yapmak ayrı, emekli olmak ayrı şeyler. Dilediğiniz zaman yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz, ama emekli olmak için Almanya'da çalışmamanız, işsizlik parası ve sosyal yardım almıyor olmanız şartlarını taşımanız gerekir. Ayrıca seçeceğiniz borçlanma dönemi ve günlük borçlanma (günlük en az 12.10 lira ile en fazla 78 lira arasında) rakamına göre alacağınız emekli aylığı değişir. Hangi süreleri seçip hangi rakamdan öderseniz ne kadar aylık alacağınızı hesaplamayı bilen bir uzmana danışmanızı öneririm. Zira sonra bundan vazgeçme şansınız olmaz.
SAKIN SAHTE SİGORTALI OLMA
Evet, Türkiye'den SSK sigortan olursa daha iyi şartlarda ve daha az para verip emekli olacaksın, olmazsan en az 9000 günlük borçlanman lazım, olursan 5600 günlük borçlanma yeter. Ancak seni SSK'lı gösterdikleri zamanlarda, pasaport kayıtlarına göre Türkiye'de değilsen bu SSK sigortan geçersiz olur. Türkiye'de iken SSK'lı olursan başlangıçta geçerli gibi görünmekle birlikte, senin sigortalı gösterildiğin (İzmir'deki) işyerinde SGK müfettişleri ve denetim elemanları inceleme soruşturma yaptıklarında seni tanıyan başka işçi olmazsa, SSK sigortan iptal edilir, sana ödenen aylıklar da faiziyle geri istenir. Bu sebeple Türkiye'de sigortalı olacaksan mutlaka gerçekten o işyerine git ve çalışarak ol.
MALİYETİ DE ASLA 350 EURO OLMAZ
Türkiye'de sigortalı çalışan birisi için işverenler SGK' ya prim, Maliye'ye de vergi öderler ama bu rakam asla 350 Euro olamaz. Bir çalışanın asgari ücretle işverene maliyeti günlük 12.10 lira sigorta primi ve (geri alınan vergi iadesi asgari geçim indirimi hariç) vergisi de günlük 5 lira kadardır. Vergi iadesi diyeceğimiz asgari geçim indirimi dikkate alındığında da vergi rakamı günlük 2 liraya kadar düşer. Yani sizi SSK'lı gösterecek şirkete günlük maliyetiniz 15 lira gibidir, 5 gün sigortalı gösterseler, en az 75 lira tutar. Sizden istenen 350 Euro ise 1000 lira gibi fahiş bir rakam.
Bu arada sizden parayı alıp burada sigortalı gösteren kişiler, sizi SSK'ya bildirdikleri halde prim de ödemezlerse denetime mutlaka girerler ki Türkiye'de buna sahte sigortalı deniyor. O zaman da emekliliğiniz zora gireceği gibi emekli olmuşsanız emekliliğiniz de iptal edilir.
Bütün bu uyarılarımı dikkate alarak davranmanızı tavsiye ederim.
Ali Tezel
www.alitezel.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi