Facebook Takip edebilirsiniz

31 Ekim 2014 Cuma

Malulen emekli olmak için aranan hizmet süresi 10 yıldır

 

Malulen emekli olmak için aranan hizmet süresi 10 yıldır
Soru: 3 yıla yakın zamandır kanser tedavisi görüyorum, hastalığım hala devam ediyor. sürekli rapor alıyorum. 4 C li olarak 2005 Eylül ayında öğretmenliğe başladım daha sonra kadroya geçtiğim için emekli sandığına bağlıyım. Malulen emeklilik başvurusunda bulunabilir miyim? 10 yıl çalışmış olmak mı gerekiyor? 10 yıl tamamlanmadı ise borçlanarak emekli olunabilir mi? önce SSK'lı olarak işe girmek buna mani midir? Ya da başka bir yolu var mıdır bunun?
M.SAKARYA
Cevap: Emekli Sandığından malulen emekli olmak için; 10 tam yıl fiili hizmet süresi ve alınan sağlık kurulu raporu ve eki tıbbi belgeleri incelecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Sağlık Kurulunun, memurun malul olduğuna karar vermiş olması gerekiyor. Fiili hizmet sürenizi 10 tam yıla tamamlayıp, belirttiğimiz şekilde SGK sağlık kurulu maluliyetinize karar verirse malulen emekli olabilirsiniz.
Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 105 nci maddesi hükmünce, 36 ay rapor aldıktan sonra rahatsızlığınız düzelmezse, çalıştığınız kurum zorunlu olarak emeklilik işlemlerinizi başlatır. Bu durumda en az 10 tam yıl fiili hizmet süreniz olması ve SGK sağlık kurulunun 36 ay raporun geçerli olduğuna karar vermesi halinde, malulen emekli olabilirsiniz.
Şayet sürekli başkasının bakıma muhtaç derecede malul raporu alabilirseniz ve SGK sağlık kurulu bu raporu onaylarsa, 5 tam yıl fiili hizmet süresi ile emekli olmanızda mümkün.
 
50 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
Soru: Ben 27 Mayıs 1968 doğumluyum. 15 Eylül 1987 itibariyle sigortalıyım. 5735  iş günüm var. Ne zaman nasıl emekli olabilirim? 
Harun ERTUĞ
Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 27 Mayıs 2018 de emekli olabilirsiniz.
 
Son yedi yıl kuralının Torba Yasayla ilgisi yok
Soru: SGK girişim 10 Mart 1980'dir. Toplam SGK günüm 3433 artı Bağ-Kur' 3 yıl 6 ay 11 gün borcum var. Ve hiç ödeme yapmadım. Emeklilik için müracaat ettiğimde bana 11 gün Bağ-Kur'dan fazlalık günüm olduğu için Bağ-Kur günlerimi SSK'ya aktaramayacaklarını söylediler. Bunun torba yasayla bir ilgisi var mıdır? Daha önceden müracaat ettiğimde, böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.
    Metin ÖZDEMİR
Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Son yedi yılda Bağ-Kura SSK'dan fazla prim ödediğinizden Bağ-Kur şartlarıyla emekli olacaksınız. Bağ-Kur sigortalılık süreniz 12 gün eksik olsaydı, SSK şartlarıyla emekli olabilecektiniz. Bu durumun Torba yasa ile bir ilgisi yok.
Torba yasa, Bağ-Kura 12 veya 24 aydan fazla prim borcu olanlardan isteyenlerin prim borcunun silineceğine dair beklentileri karşılamadı. Çünkü, Torba yasadan Bağ-Kur prim borcunun silinmesine dair düzenleme çıkmadı. TBMM'de ikinci bir Torba yasa var. Yeterli kamuoyu oluşursa prim silme düzenlemesi belki bu yasaya konur. Şayet Bağ-Kur prim borcu silinmesine ilişkin bir düzenleme yapılırsa prim borcunuzu sildirip SSK'dan emekli olma imkânına kavuşursunuz.
 
İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz
Soru:1 Ocak 1977 tarihinden itibaren sigortalıyım. Geçtiğimiz ay itibariyle 3613 günümü doldurmuş bulunmaktayım. 55 yaş itibariyle ne zaman emekli olurum? 1959 doğumluyum. Cevap verirseniz sevinirim.
Emel DAĞIDIR
Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan emekli olmak için eski yasa hükümlerine tabisiniz. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Aranan şartları sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.
 
Babanız 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir
Soru: Babam 1959 doğumlu 1978'de sigorta başlangıcı var değişik zamanlarda sigorta ve Bağ-Kuru toplam 2000 gün kadar ve son 3 buçuk yıldır sigortalı olarak çalışıyor
Askerliği de borçlanırsa ne zaman emekli olabilir.

Tayfun ÖZTAŞ
Cevap: Babanız yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. 1600 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2019'da 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.
Ekrem Sarısu
Posta Gazetesi - 30.10.2014
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi