Facebook Takip edebilirsiniz

17 Ekim 2014 Cuma

Sertifikasız işçi kalmayacak

 
Sertifikasız işçi kalmayacak
Bakan Faruk Çelik, 50 meslekte Temmuz'a kadar artık sertifikasız işçi çalıştırılamayacağını açıkladı
 
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki günlerde Meclis'e gönderilecek çalışma paketi kapsamında, kapatma kararı verilmesine karşın faaliyetlerini sürdüren işyerlerinin sorumluları için hapis cezası verilmesinin yolunun açılacağını söyledi. Çelik, baret almayan işveren, alınan bareti takmayan işçiye de ceza verileceğini kaydetti. Çelik, yeni çalışma paketi ile ilgili şu bilgileri verdi: 
 
* Öncelikli ve acil konuları içeren bir çalışma paketi TBMM'nin önüne gelecek. Burada meslek edindirme, iş güvenliği ihmallerine ceza artırımı öngörülüyor. 
 
* Kapatma ve faaliyeti durdurma cezalarına uymayıp mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezasının hapis cezasına çevrilmesi gibi ciddi düzenlemeler olacak.
 
* Aynı pakette CE belgeli baret bulundurma zorunluluğu da olacak. İşveren bunu edinmek, işçi de takmak zorunda olacak. 
 
* Sertifikalı işçi çalıştırma zorunluluğu ve meslek sertifikası için 50 meslekte standartları yayınlıyoruz. Süre koyacağız Temmuz 2015'e kadar, herkes sertifikalı işçi olacak bu meslek dallarında. İşverenler de sertifikalı işçi çalıştırmak zorunda kalacak. Tek istisna, meslek ve sanat okulu mezunları olacak. 
 
KİRALIK İŞÇİ UZLAŞMAYA BAĞLI
Kiralık işçi denilen part-time çalışmayla ilgili düzenleme, eğer işçi temsilcileriyle uzlaşma sağlanırsa pakete girecek. Bu alanın mutlaka düzenlenmesi gerekir. 'Kiralık işçi' diye bu insanların hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılmasına devam edilmesi kabul edilemez. Çalışma süresinin 3+4 ayı geçmemesi gerekir. Böylece örgütlenme-lerinin önünde de engel olmaz. 
TAKVİM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi