Facebook Takip edebilirsiniz

27 Ekim 2014 Pazartesi

Torba Yasa ‘minibüs’ü kaldırdı

 Torba Yasa 'minibüs'ü kaldırdı
Toplumumuzda filmlere konu olan bayramlarda, düğünlerde, taziye ziyaretlerinde özellikle kısa mesafeli yolcu taşımalarında kullanılan minibüsleri hatırlarız. Dilimiz alışmıştır minibüs kelimesine. Bundan sonra ya otomobil ya da otobüs olacak hayatımızda. Çünkü hükümet Torba Yasa ile minibüs kelimesini ortadan kaldırdı.
 
Hazine Müsteşarlığı tarafından oluşturulup Türkiye Sigortalar Birliği emrine verilen Güvence Hesabı minibüsleri yolcu taşıma aracı olarak kabul etmekte ancak zorunlu trafik sigortasının dışındaki yolcu taşıma sigortaları konusunda sorumluluğunu kabul etmemekte idi. Zorunlu Trafik Sigortası dışında yolcu taşıma sigortalarını yaptırmaları gerekirken bu sigortaları bir çok minibüsün yaptırmadığı bilinmektedir. Bu sigortaların zorunlu olmadığı hakkında Güvence Hesabı'nın itirazları karşısında açılan davaları Güvence Hesabı'nın kaybetmesi üzerine hesap daha yüksek paralar ödemeye başlamıştır. Hazine Müsteşarlığı bu sigortaları zorunlu tutarak yaptırılmasını temin etmek yerine minibüs kavramını ortadan kaldırarak bu tazminatların önünü kesmeye çalışmakta. Hazine Müsteşarlığı kendine göre ustaca bir manevra yapmıştır. Torba Yasa'da bir değişiklik önerisinde bulunulmuş. 6495 nolu Torba Yasa'nın 12.07.2013 tarihinde yürürlüğe girmesiyle 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu'nun 3. maddesinde yer alan tanımlar bölümünden minibüs tabiri kaldırılmıştır. Kanun; Bunun yerine hususi otomobillerin taşıyacağı yolcu kapasitesini 7'den 9'a çıkardı. Yani 9 kişiye kadar yolcu taşıyabilen araçlar hususi otomobil, 10 ve daha fazla yolcu taşıyan araçlar ise otobüs olarak adlandırıldı.
Hazırlamış olduğu eksik ve hatalı genelgelerle kazazedelerin tazminatları üzerinde oynamak ve tüccar zihniyeti ile ne kadar az ödersem o kadar iyidir. Yaklaşımı sosyal devlet anlayışına zıt bir yaklaşımdır. Devlet vatandaşını korumakla görevlidir. Hele bu vatandaş kaza sonucu öksüz yetim kalmış gelirini kaybetmiş birisi ise daha hakkaniyetli davranmak gerekir. Bu arada Hazine Müsteşarlığı çıkarmış olduğu genelgelerle Güvence Hesabı Kurumu'nu da iş yapamaz hale getirip, hedef tahtasına koymuştur. Bir yandan Güvence Hesabı'nı adres gösterirken diğer yandan kurum içi hazırlamış olduğu yönergelerle bir çok tazminat talebinin ödemelerinin önüne geçmiştir.
Bekir Kaya
http://www.dunya.com/torba-yasa-minibusu-kaldirdi-242273h.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi