Facebook Takip edebilirsiniz

9 Ekim 2015 Cuma

Asıl Bu Tarihe Dikkat

Asıl Bu Tarihe Dikkat
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçluları için iki kritik tarih var; 30 Eylül 2015 ve 2 Kasım 2015. Zorunlu GSS'nin başladığı 1 Ocak 2012'den sonra gelir testi yaptırmamış olanların 30 Eylül'e kadar kaymakamlıklara başvurmaları gerekiyordu. Bunun için süre doldu, başvuranlar başvurdu, başvuramayanlar cezalı olarak başvuru yapabilecekler.


Yapılandırma için 2 Kasım son

GSS borçluları için asıl önemli milat ise 2 Kasım 2015. Çünkü gerek 30 Eylül'e kadar gelir testine başvuranlar gerekse daha önceki yıllarda başvurduğu halde SGK'ya prim ödememiş olanlar için borçlarını yapılandırma imkanı bu tarihte sona eriyor. Yapılandırma için başvuruda bulunanlar dilerlerse borçlarını peşin dilerlerse iki ayda bir taksit ödemek üzere 18 taksitte ödeyebilecekler. Peşin ödeme veya ilk taksit için son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2015. Bu arada önemli bir ayrıntı; 30 Eylül'e kadar gelir testine başvurmamış olanlar da yapılandırmaya başvurabilir.

3 milyon borçluya haciz yolu!

Bugün için 3 milyondan fazla vatandaşın SGK'ya sağlık primi borcu var. Borcun toplamı ise 7 milyar lirayı aşmış durumda. Bu kişiler 2 Kasım'a kadar SGK'ya başvurarak borcunu yapılandırmazsa, yasa gereği icra takibi başlayacak. Bu 3 milyon kişiden büyük kısmının işsiz gençlerden oluştuğu dikkate alındığında, başvuruların oldukça düşük düzeyde kalacağı tahmin ediliyor. Yani 1 Kasım seçimlerinden sonra da GSS borçluları gündem olmaya devam edecek.

Çalışırken GSS borcu olmaz

Soru: Sadettin Bey, ben 2013 yılında 8 ay kadar işsiz kaldım. Sonra işe girdim ve halen sigortalı olarak çalışıyorum. SGK sisteminden baktığımda GSS borcum görünüyor ve halen borç işlemeye devam ediyor. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim? Cenk G.

Cevap: Değerli okurum, işsiz geçen sürede işsizlik maaşı almamışsanız, gelir testi yaptırıp GSS primi ödemeniz gerekirdi. Dolayısıyla bu sürede adınıza GSS borcu çıkacaktır. Fakat işe girdikten sonra zaten sağlık sigortası kapsamına girdiğiniz için GSS borcunuzun durması gerekirdi. Eğer durdurulmamışsa, SGK'ya dilekçe ile başvurup düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca 2 Kasım'a kadar yapılandırma için başvurabilirsiniz.

Kızlar aileden GSS'li

Soru: Sadettin Bey, kızım geçtiğimiz haziran ayında üniversiteden mezun oldu. Öğrencilik döneminde sağlık sigortası bizim üzerimizden devam ediyordu. Şimdi işe girinceye kadar sağlık primi ödememiz gerekiyor mu? Gelir testine henüz başvurmadı. Nasıl bir yol izlemeliyiz?İsmet H.

Cevap: Değerli okurum, erkek çocuklar yükseköğrenim bitinceye kadar GSS kapsamında sayılıyor, öğrenim bittikten sonra gelir testine girip prim ödemeleri gerekiyor. Fakat 1 Ekim 2008'den önce doğan kız çocukları öğrenim bittikten sonra da evlenmedikleri veya çalışmaya başlamadıkları sürece anne baba üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar. Yani kızınızın gelir testine girmesine gerek yok ve prim ödemesi de gerekmiyor. Mezuniyet sonrasında da sizin üzerinizden GSS kapsamında sayılıyor.

SADETTİN ORHAN / BUGÜN

09.10.2015


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi