Facebook Takip edebilirsiniz

13 Ekim 2015 Salı

RE: para kazanma yöntemleri



Tebligatta Yeni Dönem :E-Tebligat , Son Gün : 01.01.2016


Bilindiği üzere 27 Ağustos 2015 Perşembe GÜNÜ 29458 sayı ile Mali Bakanlığı tarafından VUK genel tebliği yayımlanmıştı. Tebliğe özet olarak bakarak 1 Ocak 2016 tarihine kadar geçilmesi zorunlu olan e-tebligatın hatırlanmasını da sağlamış olalım.


Giriş ;
"Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.
Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır."

Geçmişte çokça örneğini gördüğümüz ilgililere gidemeyen veya  güncellenmemiş,eski adreslere yapılan tebligatlar mükelleflere ulaşamamakta ve ciddi müeyyideler söz konusu olabilmekteydi. 1 Ocak 2016 dan itibaren ise Vergi daireleri Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile tebliği gereken evrakları elektronik ortamda göndermeye başlayacak. Peki e-tebligat kimlere yapılacak ?

Elektronik Tebligat Yapılacak Kişiler ;

"a) Kurumlar vergisi mükellefleri
b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)
c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler
Kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar, Tebliğle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadır.
Bu mükelleflerin dışında kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler de sistemden isteğe bağlı olarak yararlanabileceklerdir."
 
Tebliği gereken e-imzalı evrak, e-tebligat sistemi ile muhatabın e-tebligat adresine tebliğ edilecek.

Elektronik Tebligat Adresi Edinme ;
Tebliğ , elektronik tebligat adresi edinecek mükellefleri sınıflara ayırmış ve bu mükelleflerin nasıl e-tebligat adresi edineceklerini belirtmiştir. Kısaca özet geçecek olursak ;

Kurumlar Vergisi mükellefleri
 ; Elektronik tebligat talep bildirimlerini (Ek-1 Tebliğin ekinde yer almaktadır) kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine vereceklerdir.Bu bildirimlerin kanuni temsilci veya yetkili kılınan kişiler aracılığı ile bizzat teslim edilmesi gerekmektedir. Yapılan başvurular değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyanlara internet vergi dairesi kullanıcı kodu,parola ve şifre verilecektir.Böylece e-tebligat adresi edinilmiş olunacaktır.

Gelir Vergisi Mükellefleri
 ; Elektronik tebligat talep bildirimlerini (Ek-2 Tebliğin ekinde yer almaktadır) Mükellef kendisi veya yetkili kişiler aracılığı ile gelir vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine bizzat teslim edeceklerdir.

Bildirimlerini elektronik ortamda yapan gelir vergisi mükelleflerine kullanıcı kodu,parola ve şifre verilmeyecek,mükellefler sisteme her girdiklerinde kimlik doğrulamaları yapılmak sureti ile  e-tebligat sistemini kullanabileceklerdir.
Başvuruların ardından gerekli şartları taşıyan diğer mükelleflere ise kullanıcı kodu, parola ve şifre verilecektir.
İsteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenler ;
"Tebliğ ile getirilen zorunluluk kapsamına girmeyen ancak isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller Tebliğin (5.1) bölümünde açıklandığı şekilde katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.
Benzer şekilde, Tebliğ ile getirilen zorunluluk kapsamına girmeyen gerçek kişi muhatapların, Tebliğin (5.2) bölümünde açıklandığı şekilde internet vergi dairesi aracılığıyla başvurarak veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla başvuruda bulunarak sistemi kullanmaları mümkündür."
 
Mükelleflere verilecek kullanıcı kodu,parola ve şifre müracaat anında kapalı zarf ile verilecektir.

Elektronik Tebligat Sisteminden Çıkış ;
E-tebligat sistemine dahil olanlar aşağıdaki durumlar dışında sistemden çıkamazlar ,

"Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) tarih itibarıyla, elektronik tebligat adresi kapatılır. Gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re'sen kapatılır. Mirasçıların bağlı olunan vergi dairesine başvurması halinde de müteveffanın elektronik tebligat adresi kullanıma kapatılır."
 
Ceza Hükümleri ;

"Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanır.
Ceza uygulaması sonrasında re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi gerçek kişilerde mükellefe, tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde doğrudan kanuni temsilcisine tebliğ edilir ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine başlanılır."
 
Cezai müeyyideler ile karşılaşmamak için 01.01.2016 tarihine kadar e-tebligata geçilmesi gerektiğini hatırlatır , şimdiden yeni dönem ve elektronik tebligatın tüm mükelleflere hayırlı olmasını temenni ederim.
 

SMMM
SADIK ENES SAYIN


http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=10762




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi