Facebook Takip edebilirsiniz

9 Ekim 2015 Cuma

Sağlık Hizmetinde Borca Bakılmayacak!

Sağlık Hizmetinde Borca Bakılmayacak!


01.01.2012 tarihinden itibaren herhangi bir işyerinde çalışmadığı veya eşinden, anne veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olmadığı için sosyal güvencesi olmayanların da sağlık güvencesi kapsamına alınmaları esası getirilmiştir. Bu çerçevede, sağlık yardımından faydalanma hakkı olmayanlar da zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış ve gelir durumuna göre ya primlerinin devlet tarafından ya da kendilerince ödenmesi zorunluluğu başlamıştır.

Bu kapsamda:

. Herhangi bir şekilde SGK'lı çalışması olmayanlar,
. Sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar,
. İşsizler,
. 25 yaşını dolduran kişiler veya
. 18 yaşını doldurmuş olup öğrenime devam etmediği için sosyal güvencesi anne-babası üzerinden devam etmeyenlerin Genel Sağlık Sigortası Primi ödemesi gerekmektedir.

Bu kişilerden genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testi yapılmayan kişilerin, 30.09.2015 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurarak gelir testi yaptırma imkânı getirilmişti. Bu tarih 30.09.2015 tarihinde sona erdi. Ancak Bakanlar Kurulu kararı ile borcu olup sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar için düzenleme yapıldı.

Genel Sağlık Sigortasından Yararlanamayan Tüm Türk Vatandaşlarının 31.12.2015 Tarihine Kadar Sağlık Hizmetinden Ücretsiz Yararlanabileceği Hakkında 29.09.2015 tarihli ve 2015/8106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 28.01.2002 tarihli ve 2002/3654 sayılı Karara Geçici 54. madde eklenmiştir. Buna göre:

1. Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar (4/1-b kapsamında sigortalı sayılanlar),

2. Genel Sağlık Sigortasından yararlanmayan Türk vatandaşları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastaneleri) sunulan sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar yararlanma imkânı getirilmiştir.

Dolayısıyla bu kişilerin BAĞ-KUR kapsamında 60 günü aşan borçları bulunsa dahi kamuya ait devlet hastaneleri veya üniversite hastanelerine ait sağlık hizmetlerinden 31.12.2015 tarihine kadar yararlanmaları mümkündür.
Bununla birlikte genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup hiç çalışması olmayan ya da çalışması olup genel sağlık sigortası borcu olan gençler ve diğer Türk vatandaşları da 31.12.2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

***

Denizbank'lı emekliye promosyon

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli, dul ve yetimlere ilk bağlanan gelir / aylıklar ile emekli ikramiyelerinin Denizbank A.Ş. şubelerinden ödenmesi ve gelir / aylıklarını bankadan almaya devam edecek emekli ve hak sahiplerine promosyon ödenmesi hususunda Denizbank ile protokol imzalandı.

Yapılan protokol gereğince "SGK tarafından Denizbank A.Ş.' ye ilk defa gönderilen emekli veya hak sahiplerinin gelir / aylıklarını 3 (üç) yıl süre ile aralıksız olarak söz konusu bankadan (Denizbank A.Ş.) almaya devam etmeleri ve belirlenen taahhütnameyi imzalamaları kaydıyla, banka tarafından bir defaya mahsus olmak üzere emekli veya hak sahiplerine 300 (üç yüz) TL promosyon ödenecek."

RESUL KURT / DÜNYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi