Facebook Takip edebilirsiniz

29 Şubat 2016 Pazartesi

106 meslekte BELGESİ olmayan işinden olacak

106 meslekte BELGESİ olmayan işinden olacak



Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu şu an için 40 meslekte söz konusu. Bu mesleklerdeki kişiler en geç 25 Mayıs tarihine kadar belgelerini almak zorunda, aksi halde işlerinden olabilirler. Öte yandan başta tehlikeli sınıflar olmak üzere bu 40 mesleğin, 106'ya çıkartılması bekleniyor.



İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra pek çok konuda işçi ve işverenlere yeni yükümlülükler getirildi. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme, risk değerlendirmesi yapma, çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirme gibi yükümlülükler işverenler tarafından yerine getirilirken, mesleki yeterlilik belgesi almak da işçilere getirilen bir yükümlülük. İşçiler bu yükümlülüğü yerine getirmezlerse işlerinden olabilirler.


TAZMİNATINI ALABİLİR

Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu şu an için 40 meslekte söz konusu. Bu listenin yakında 106 mesleğe çıkartılması bekleniyor. Asıl hedef ise çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi. Yani gelecekte bütün mesleklerde zorunlu hale gelmesini bekleyebiliriz. 25 Mayıs'tan sonra tebliğde yer alan mesleklerde istihdam edilen kişilerin belgesi olmadan çalıştırılması halinde işverene idari para cezası uygulanacak. Bu nedenle işveren işyerinde çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi olup olmadığını kontrol etmek zorunda. Eğer işçinin mesleki yeterlilik belgesi bulunmuyorsa işveren bu işçiyi geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkartabilir. İşçinin kıdem tazminatı hakkı doğmuşsa işveren bu nedenle çıkarttığı işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.


MASRAFLAR İÇİN TEŞVİK

Bu arada mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan 40 meslekte 'mesleki yeterlilik belgesi' almak için başvuran kişilerin sınav ve belge ücretleri konusunda teşvik söz konusu. Buna göre 31.12.2017 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi almak için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kurum ve kuruluşlarına başvuran kişilerin belge ve sınav ücretlerinin tamamı, asgari ücretin brüt tutarını geçmemek üzere işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.


Sıvacılar için son tarih 25 Mayıs

Bugün itibarıyla tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde çalışan ahşap kalıpçısının, ısı yalıtımcısının, sıvacının mesleki yeterlilik belgesi alması zorunluluğu bulunuyor. Bu mesleklerde istihdam edilen kişiler 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgeleri olmadan istihdam edilemeyecekler.


Her işçi için 500 TL ceza


MESLEKİ yeterlilik zorunluluğu bulunan 40 meslekte istihdam edilen kişilerin mesleki yeterlilik belgesi bulunmadan çalıştırılması halinde işverene bu durumdaki her bir işçi için 500 TL idari para cezası uygulanacak. Dolayısıyla işveren 40 tane sıvacıyı mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırırsa 20 bin TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak.


KİMLER MUAF?


MESLEKİ Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunmuyor.

Okan Güray Bülbül



 http://www.muhasebeweb.com/


ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi