Facebook Takip edebilirsiniz

24 Şubat 2016 Çarşamba

EN ÇOK SORULAN SORU : Staj süresi emeklilikte sayılır mı?

Staj süresi emeklilikte sayılır mı?


Emeklilik tarihinin belirlenmesinde sigortalılar için önemli olan bazı tarihler var. Bunlardan birisi de sigortalılığın başladığı tarih.


Siz okurlarımızdan ne zaman ve nasıl emekli olacağınıza yönelik birçok e-posta alıyorum. Emeklilikte yaşa takılanlardan borçlanma ile emekli olmaya kadar birçok soru yöneltiliyor. Bugün bu sorulardan birkaçına yer vereceğim.

Okurlarımızdan Bilal Bey gönderdiği e-postasında, 11 Ekim 2001 tarihinde meslek lisesinde staja başladığını, SGK sisteminde bu tarihin ilk işe giriş tarihi olarak göründüğünü, 28 Haziran 2005 tarihinde ise sigortalı olarak çalışmaya başladığını söylüyor ve sigortalılık başlangıcının hangi tarih olacağını soruyor.

 

SGK' ya aldanmayın

Bilal Bey gibi birçok kişi, staj başlangıcının SGK sisteminde ilk işe giriş tarihi olduğunu söylüyor ve heyecanlanıp erken emeklilik ümidiyle böyle sorular yöneltiyor. Öncelikle şunu belirtelim ki meslek lisesi stajı esnasında sadece iş kazası ve meslek hastalıkları için adınıza prim yatırılıyor. Yani emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta primleri staj döneminde yatırılmıyor.

Dolayısıyla staj girişiniz sigorta başlangıcı olarak sayılmadığı gibi, stajda geçen süreler de emeklilikte dikkate alınmıyor. SGK sisteminde ilk işe giriş tarihi olarak staj başlangıcının gösterilmesine bu sebeple itibar etmeyin. SGK'nın da ilk işe giriş tarihine yönelik sistemindeki uygulamayı değiştirmesinde fayda var.

 

Staj borçlanması gündemde yok

Emeklilikte sigortalılar için önemli bazı tarihler var. Bunlardan birisi de sigorta başlangıç tarihi. Bir kişinin sigorta başlangıcı geriye gittikçe erken emekli olma imkanı da artıyor.

Nitekim bu noktada sigortalılar askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması, doktora borçlanması gibi yöntemlerle sigortalılık başlangıcını öne çekebiliyorlar. Ancak ne yazık ki aynı durum staj yapanlar için söz konusu değil. Sadece geçmişe dönük avukatlık stajında geçen süreler borçlanılabiliyor. Şu an için hükümetin gündeminde de staj sürelerinin borçlanılabilmesi için bir yasa değişikliği bulunmuyor.

Borçlanma yapsanız da emekli olamazsınız

 

Soru: Mehmet Bey, 13 Mart 1974 doğumluyum ve 16 Kasım 1993'te ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar da 5230 gün ödenmiş primim var. 1992 yılında yapmış olduğum askerliği borçlanırsam erken emekli olabilir miyim? (Emre S.)

Cevap: Emre Bey, verdiğiniz bilgilere göre emekli olabilmeniz için 54 yaşını doldurmanız ve 5675 gün prim ödemeniz gerekiyor. Buna göre 445 gün prim eksiğiniz var. Ancak bu süreyi askerlik borçlanması ile ödeseniz bile yaşa takılıyorsunuz ve 54 yaşını beklemeniz gerekiyor. Yani 13 Mart 2028 yılında emekli olmanız söz konusu. Bu sebeple askerlik borçlanması yerine bu süreleri çalışarak doldurmanız sizin açınızdan daha uygun ve ekonomik olacaktır.

Bu sene emeklisiniz

Soru: Mehmet Bey, ben 13 Aralık 1969 doğumluyum. 01 Haziran 1990 yılında SSK'ya ilk girişim yapıldı. Bu güne kadar aralıklarla toplam 5500 gün primim ödendi. Ne zaman emekli olurum? (Nuriye A.)

Cevap: Nuriye Hanım, ilk işe girmiş olduğunuz tarihe baktığımızda emeklilik için prim sürenizi doldurmuşsunuz. Ancak emeklilik için prim ödeme gün sayınızın tamamlanması ne yazık ki tek başına yeterli değil. Emekli olabilmeniz için ayrıca kanunda öngörülen yaşı da doldurmanız gerekiyor. Doğum tarihiniz ve ilk işe giriş tarihiniz dikkate alındığında 47 yaşında emekli olmanız mümkün. Yani bu yıl sonunda, 13 Aralık 2016'da emekli olabilirsiniz. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/staj-suresi-emeklilikte-sayilir-mi-makale,2713.html


ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi