Facebook Takip edebilirsiniz

17 Şubat 2016 Çarşamba

FW: Hacizli Binek Araçların Satışında Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranı Kaçtır ?


Hacizli Binek Araçların Satışında Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranı Kaçtır ?

Özel ve Tüzel kişilerin ödemedikleri borçlarına karşılık binek araçlarına konulan haciz üzerine satılan araçları alan alıcılar tarafından hacizli araçların satışında uygulanması gereken katma değer vergisi oranı ne kadardır diye merak edilmektedir.

Bu duruma KDV kanunu açısından baktığımızda;


Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesine göre, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, 1/3-d maddesine göre müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar KDV'ye tabidir.

KDV oranları, aynı Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.


Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesi eki I sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan kullanılmış olanların teslimi %1 oranında KDV'ye tabidir. Bu sırada yer alan "kullanılmış" deyimi 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade etmektedir.

Aynı sırada, KDV Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde % 18 oranında KDV uygulanacağı açıklanmıştır.


Diğer taraftan 2008/13426 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin 2 nci maddesinde KDV Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 KDV oranı uygulanacağı belirtilmiştir.


Buna göre,

1. Hacizli binek araçların  satışında 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi eki I sayılı listenin 9 uncu sırası kapsamında %1 oranında KDV uygulanacaktır.


2. Araç sahibinin KDV Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklendiği KDV 'yi indirim hakkı bulunması halinde (araç kiralama, taksi işletmesi vb.) bu aracın satışında % 18 KDV oranı uygulanacaktır.


Ancak, binek otomobillerinin alımında yüklendiği KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin 31/12/2007 tarihi itibariyle aktifinde veya envanterinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslimi % 1 oranında KDV'ye tabi tutulacaktır.


Cengiz TÜRK

SMMM-SPK Lisanslı Bağımsız Denetçi.


http://muhasebenet.net/haber.php?haber_id=12101

ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ =}BLOG: VERGİ, SGK VE KANUN HABERLERİ 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi